Oracle ziet nog volop toekomst in tape, ondanks dat bedrijven zich op dit terrein terugtrekken, en komt met een drive die 8,5 terabyte per cartridge kan opslaan. Voorheen was het maximum 5,5 terabyte en daarmee verkleint Oracle de ruimte die nodig is voor bijvoorbeeld de opslag en de rackruimte die gereserveerd moet worden voor de drives.

Tape in het datacenter

De T10000D-drive gebruikt ook dezelfde opslagmedia als voorganger T10000C. “Hierdoor kunnen klanten hun capaciteit met 55 procent vergroten zonder in nieuwe media te investeren”, stelt Oracle in een persbericht. Verwerkt in Oracle’s opslagsysteem StorageTek SL8500, kunnen klanten in één tape library volgens de leverancier schalen naar meer dan 68 exabyte.

Oracle denkt dat de T10000D de toekomst inluidt voor nieuwe SAN’s bij datacenters. Dit is de eerste tapedrive die 16 Gb/s en 10 Gb/s FCoE ondersteunt, waarbij een Fibre Channel-netwerk gebruikmaakt van ethernetstandaarden. Het systeem is daarmee volgens Oracle ideaal voor de volgende generatie van datacenters.

Goedkopere opslag

De kosten voor investeringen die bedrijven doen in tape-back-up worden volgens Oracle met de nieuwe drive met 35 procent teruggebracht. Een opslagsysteem van één petabyte levert met deze drives een kostenbesparing van 20 procent op. Daarnaast besparen bedrijven ruimte, niet alleen qua serveropslag, maar ook qua tape-opslag.

Oracle produceert zelf tapecartridges onder de vlag StorageTek. Maar in StorageTek-systemen kunnen media van verschillende fabrikanten worden gebruikt. Oracle hanteert zelf de slogan ‘any cartridge, any slot’ voor deze brede ondersteuning.