Onderzoekers van beveiligingsbedrijf Fortinet stellen dat 'vishing', afgeleid van voice phishing, sterk in opkomst is.

De experts hebben een scam ontdekt waarbij mensen een e-mail ontvangen met de belofte dat zij op eenvoudige en legale wijze van hun creditcardschuld af kunnen komen. In de mail staat een telefoonnummer waar gratis naar toe kan worden gebeld.

Iemand die belt wordt gevraagd zijn contactgegevens achter te laten, zodat een medewerker contact kan opnemen. Vervolgens wordt er vanuit een callcenter inderdaad contact opgenomen.

"Het callcenter is in realiteit een frauduleuze voip-setup en daardoor niet traceerbaar", aldus Fortinet in een toelichting. "Om deel te kunnen nemen, moet het slachtoffer zijn creditcardgegevens doorgeven. De crimineel weet dan genoeg."

Fortinet heeft een opname gemaakt van de boodschap die bellers te horen krijgen als zij voor het eerst contact leggen. Het mp3-bestand is hier te beluisteren.

Het beveiligingsbedrijf suggereert dat het in de toekomst noodzakelijk kan worden om dergelijke voip-boxen al bij de gateway te blacklisten, zoals nu al vaak wordt gedaan met phishingsites. Bron: Techworld