De combinatie van Lotus Notes en Domino is van oorsprong een client-server messaging omgeving voor zakelijke gebruikers. Belangrijkste onderdelen daarvan waren altijd de mail en de agenda (calendaring). Daarmee is Lotus een concurrent van Microsoft's Outlook in combinatie met Exchange Server. Hoewel de Lotus suite ook al andere communicatie-toepassingen ondersteunde - denk aan messaging met behulp van SameTime en het lezen van nieuws en forums - is collaboration volgens IBM inmiddels belangrijker geworden dan e-mail. Het gaat dan bijvoorbeeld om het gezamenlijk werken aan projecten en documenten.

Vandaar dat IBM in de nieuwe Lotus Notes client veel meer de nadruk heeft gelegd op instant messaging en het gezamenlijk bewerken van documenten, presentaties en spreadsheets dan op het lezen en versturen van e-mail. Sowieso was de grafische user interface dringend aan een update toe. Helemaal nieuw zijn de geintegreerde RSS-reader, een zoek-tool en threaded e-mail.

Wie hier allemaal niet genoeg aan heeft, kan zijn Lotus suite zelf nog uitbreiden. Voor het bouwen ervan is de Eclipse-gebaseerde ontwikkel-omgeving Lotus Expeditor gebruikt. Behalve voor het integreren van applicatie-specifieke clients kunnen hiermee ook allerlei kleinere handigheidjes in de Lotus-omgeving worden binnengehaald. Zo kan steeds een desk- of webtop op maat worden samengesteld, al naar gelang de behoeften van het moment. IBM spreekt in dit verband van just-in-time applicaties.

Bron: Techworld