Op dit moment is een bèta van SQL Server 2008 R2 al te downloaden; de zogeheten Community Technology Preview. Sinds deze versie in augustus online kwam is hij al 150.000 keer gedownload, meldt Microsoft in de release-aankondiging van R2 op het News Blog van SQL Server.

In de nieuwe versie van de database zitten verbeterde mogelijkheden voor beheer van meerdere databasesapplicaties. Die applicaties zijn schaalbaar over 256 logische processors. Verder is de ondersteuning verbeterd voor het al draaiende verplaatsen (live migratie) van virtuele machines in Microsoft virtualisatiesoftware Hyper-V. De nieuwe SQL Server-versie heeft ook meer ingebouwde mogelijkheden om BI (Business Intelligence) te doen.

Premium varianten

Microsoft heeft geen precieze datum genoemd waarop de nieuwe database uit zal komen. Zeker is dat het vanaf mei twee premium versies zal aanbieden, de Datacenter Edition en Parallel Data Warehouse.

Voordat de nieuwe versie uitkomt, is er nog wel reden voor zorg voor klanten die nog steeds de oorspronkelijke (RTM, release to manufacturing) versie van SQL Server 2008 draaien. Microsoft zal de support voor die versie stopzetten op 13 april. Beheerders wordt aangeraden om te upgraden naar service pack 1 (SP1) voor de database. De support voor voorganger SQL Server 2005 SP2 is vorige week al beëindigd.

Bron: Techworld.nl.