Windows Server 2012 heeft wél de omstreden nieuwe Metro-gui (graphical user interface), maar die kan worden uitgeschakeld. Bovendien kun je de hele gui van het serverbesturingssysteem vermijden. Microsoft heeft de commandline tools van voorganger Server 2008 R2 (release 2) flink uitgebreid.

Weg met de GUI

Tijdens de installatie kan de optie Server Core worden gekozen, waardoor de standaard gebruikersinterface (de zogeheten server graphical shell) niet wordt geïnstalleerd. Beheer van de machine moet dan geheel via de commandline worden gedaan, of via de Windows Powershell of met remote beheer-middelen.

Het is ook mogelijk om de server-gui naderhand te verwijderen, wat dan de 'minimal server interface' oplevert. Daarbij zijn Internet Explorer 10, de Windows-verkenner, de desktopomgeving en het Metro Start-scherm niet (meer) geïnstalleerd. Deze minimale optie verschilt op enkele punten van de Server Core-modus. Bij eerstgenoemde zijn wel de Server Manager, de Microsoft Management Console en enkele Control Panel-applets lokaal aanwezig.

Gratis evaluatie downloaden

Een evaluatieversie van het besturingssysteem is gratis te downloaden bij Microsoft, die zowel een iso-image als een virtueel harddisk-image (VHD) aanbiedt. De software is voor maximaal 180 dagen te gebruiken. Tijdens het installatieproces krijgen gebruikers de keuze voorgeschoteld of ze de Standard-editie of de zware Datacenter-variant willen draaien op hun server.

Voor het gebruik van Windows Server 2012 is een semi-64-bit processor (x64) van Intel of AMD nodig, op een minimale kloksnelheid van 1,4 GHz. Microsoft heeft in april 2010 al aangekondigd niet langer de volledig 64-bit Itanium-processor van Intel te voorzien van een besturingssysteem. Verder heeft Server 2012 op z'n minst 512 MB geheugen nodig en 32 GB opslagruimte als absoluut minimum. Computers met meer dan 16 GB geheugen vereisen veel meer schijfruimte omdat ze ook flink grote page-files, hibernation-bestanden en logdump-files aanmaken.

Voorzorgsmaatregelen en waarschuwingen

Microsoft waarschuwt beheerders nog dat ze vóór installatie van het nieuwe serverbesturingssysteem enkele voorzorgsmaatregelen moeten nemen. Dit omvat onder meer het loskoppelen van noodstroomvoorzieningen. UPS-systemen (Uninterruptible Power Supply) die zijn aangesloten op een seriële poort kunnen namelijk Windows' detectie van randapparatuur problemen bezorgen. Die detectie gebeurt automatisch bij de installatie van Windows Server 2012.

Gebruikers die een systeem met Server 2008 of Server 2008 R2 upgraden moeten ook opletten. Als zij hun huidige server gebruiken met de gui ingeschakeld en na de upgrade overstappen op de Server Core-modus dan valt de gui niet zonder meer weer terug te krijgen. Daarvoor moeten de beheerders enkele registersleutels verwijderen, en vervolgens de upgrade opnieuw starten.