De chipproducent heeft de fout pas ontdekt na de lancering en levering van zijn nieuwste processors met de bijbehorende chipsets. De gloednieuwe chipsets in de 6-serie (codenaam Cougar Point), voor de nieuwste Core i5- en i7-processors (codenaam Sandy Bridge), zijn al verkocht aan moederbordfabrikanten. Die hebben op hun beurt producten al verkocht aan zowel pc-fabrikanten als aan consumenten. Volgens Intel zijn er wereldwijd 8 miljoen van deze chipsets verkocht.

Sata-aansluitingen

De chipsets blijken een fout te hebben in de aansturingschip (controller) voor sata-apparatuur, zoals harde schijven. Het prestatieniveau en de functionaliteit van die controller neemt in de loop der tijd af. Dit resulteert uiteindelijk in niet langer bruikbare sata-aansluitingen. Harde schijven zijn daardoor effectief niet meer toegankelijk.

Het gaat alleen om de controller voor sata-300. Het snellere sata-600 heeft vooralsnog geen last van deze kwestie. De chipsets in de 6-serie hebben zowel sata-300 als sata-600 aansluitingen (respectievelijk 4 en 2), dus in totaal twee sata-controllers aan boord. Sata-apparaten zijn net als sata-aansluitingen voorwaarts én terugwaarts compatibel. Dat wil zeggen dat een sata-300 apparaat ook werkt op een sata-600 aansluiting en vice versa, zij het dan wel op de lagere snelheid van sata-300.

700 + 300 miljoen

De fout is niet op te lossen met een softwarefix, zoals bijvoorbeeld een bios-update. Intel heeft het ontwerp van de kapotte chipset aangepast en haalt de al verkochte exemplaren nu terug. Dat besluit is gisteren plots genomen. Voor die terughaalactie heeft het bedrijf 700 miljoen dollar apart gezet. Daarnaast schat Intel dat deze fout nog eens 300 miljoen dollar aan winst zal kosten. Dat betreft de winst voor het eerste kwartaal van dit jaar. Intel verwacht voor het hele boekjaar geen extra financiële impact door deze fout.

Consumenten die al pc’s of moederborden met de chipsets voor Sandy Bridge-processors hebben aangeschaft, worden verwezen naar hun leverancier. Die mag weer contact opnemen met Intel voor vervanging of reparatie. Overigens zouden niet alle modellen in de 6-serie chipsets deze ontwerpfout hebben, meldt Engadget in een update. De H67-chipset zou immuun zijn, meldt een supportmedewerker van Intel.

Kans voor AMD

De Sandy Bridge- en Cougar Point-chips zijn sinds 9 januari verkocht. De massaproductie en levering van de gecorrigeerde chipsets komt pas in april op gang. De eerste leveringen aan moederbordmakers en pc-fabrikanten worden eind februari al gedaan, maar dat zal slechts een klein aantal chipsets zijn.

Tegen de tijd dat de nieuwste Intel-processors met goede chipsets verkrijgbaar zijn, komt oerconcurrent AMD ook met zijn nieuwe processors (codenaam Bulldozer). Die zouden eerst rijkelijk laat na Sandy Bridge op de markt komen, maar trekken nu redelijk gelijk op. Het is nog niet bekend in hoeverre de aankomende AMD-processors zich kunnen meten – qua prestatieniveau en/of prijs – met de nieuwste Intel-chips.