De eerste 28 woningen van de Nijmeegse wijk Hazenkamp hebben hun glasvezelaansluiting in gebruik genomen. De hele wijk bestaat uit 2500 woningen.

Elke aansluiting heeft nu een snelheid van 100 megabit per seconde up- en downstream. De verbinding is drie maanden lang getest. Zodra de helft van de bewoners zich achter het initiatief heeft geschaard, kan de uitrol naar de hele wijk van start gaan, laat de buurtvereniging weten.

De bewoners wilden de regie van de aanleg van glasvezel zelf in de hand houden, zodat ze verzekerd zijn van 'een neutraal internet en een vrije keuze van leveranciers die hun diensten over het netwerk willen aanbieden'.

Als voorbeeld diende een proef met vierduizend Nijmeegse studenten die via Stichting Studentenhuisvesting Nijmegen een kamer kregen voorzien van een glasvezelverbinding.

Het netwerk in Hazenkamp is gekoppeld aan de Nijmeegse Radboud universiteit via het zogenaamde Telemann-netwerk, een glasvezelring die door Nijmegen loopt ten behoeve van non-profitinstellingen. De universiteit treedt tijdens de demonstratiefase, samen met Surfnet, op als internetprovider.