Microsoft en Nikon hebben een wederzijdse patentdeal gesloten. Daarmee kan de Japanse fabrikant van digitale fotocamera's zijn fototoestellen die draaien op Android op de markt gaan brengen. Het blijft onduidelijk hoeveel Nikon betaalt aan Microsoft, dat wederom een royalty-vergoeding ontvangt voor zijn aloude Intellectueel Eigendom-patenten op Android.

De overeenkomst is gemaakt onder de vlag van Microsofts in 2003 opgezette IE-licentieprogramma waarbij andere bedrijven licenties kunnen aanschaffen uit het patentportfolio voor consumentenelektronica. Nikon bracht in augustus 2012 met zijn Coolpix S800c als één van de eersten een camera met Android (2.3) op de markt.

Geen windeieren

Nikon is daarmee de zoveelste vis aan Microsofts patentenhaak. De fabrikant sluit aan in het rijtje grote techbedrijven als Samsung, LG, HTC, Acer, ViewSonic en ondanks veel verzet, Barnes & Nobles. Terwijl ook vele kleinere Android-spelers geld afdragen.

Volgens Microsoft zijn er ondertussen al meer dan 1100 overeenkomsten gesloten. De vergoeding bestaat doorgaans uit een percentage per verkocht apparaat, wat Microsoft bepaald geen windeieren legt, gezien de populariteit van Android als mobiel platform.

Verantwoordelijkheid nemen

De twee bedrijven maken verder geen details van de deal bekend. “Microsoft en Nikon hebben een lange historie van samenwerking. Deze overeenkomst toont opnieuw de waarde aan die beide bedrijven hechten aan verantwoordelijkheid bij IP-licenties", aldus een tevreden licentiedirecteur David Kaefer van Microsoft in het persbericht.