Met 'CloudNAS' kunnen netwerkgebruikers files rechtstreeks van de pc naar de online repository slepen. Volgens Nirvanix komt hier geen extra programmeerwerk bij kijken. Nirvanix hoopt zo een eenvoudig alternatief te bieden voor 'fileservers waar gegevens op staan die zelden worden aangeraakt', aldus het bedrijf.

Het mede door Intel gefinancierde bedrijf heeft ‘storage nodes’ ingericht op verschillende plaatsen in Noord-Amerika, Europa en Azië. Klanten kunnen zelf kijken op welke nodes de meeste capaciteit beschikbaar is en data verplaatsen tussen nodes. Ook kunnen opslagbeheerders mirroren tussen nodes wat volgens Nirvanix een alternatief kan zijn voor het maken van back-ups.

Het is de bedoeling dat de testfase nog tot minimaal 1 augustus duurt, al vermoeden de vertegenwoordigers van het bedrijf dat de clouddienst nog wel langer in bèta blijft. Na de testfase zal Nirvanix 25 dollarcent per gigabyte aan storage in rekening brengen. Ondersteuning zal voor 200 dollar per maand worden aangeboden.

CloudNAS kan zowel Microsoft- als Linux-omgevingen ondersteunen. De CIFS-versie van de dienst moet worden geïnstalleerd op een Windows Server 2003- of Windows XP-gebaseerde computer. De Linux-versie ondersteunt Red Hat 5 en SUSE Linux 10.

Bron: Techworld