Het eerste wat Nitot ons duidelijk wil maken is dat het Mozilla niet zozeer te doen is om een groot marktaandeel van Firefox. “We willen gewoon een beter web.” Voordat Firefox verscheen was er nauwelijks innovatie op het gebied van browsers, stelt Nitot. Hij geeft geschiedenisles. “Netscape was heel innovatief en Microsoft zette in die tijd in op een eigen gesloten web. Alleen het grote web werd een doorslaand succes.” volgens Nitot werden ze al in die tijd bij Microsoft bang dat er applicaties via het web zouden komen, zoals nu bijvoorbeeld Googledocs. Hun twee grootste melkkoeien zouden daarmee in gevaar komen, Windows en Office.

Internet Explorer

“Een OS is helemaal niet interessant”, zegt Nitot. “Applicaties zijn dat wel. Meestal zijn die gebaseerd op Windows, maar als ze via het web gaan, maakt het niet meer uit op welk OS ze draaien.” Microsoft heeft volgens Nitot daarom geprobeerd het web om zeep te helpen. Met IE heeft het het monopolie overgenomen van Netscape, aldus Nitot. “Maar IE 5.5 is hun laatste innovatieve browser geweest. Dat was in 1996. Daarna was er geen reden meer om IE te verbeteren. Nu is er weer competitie en zijn ook zij weer aan het werk gegaan. Dat werd tijd!”

Overigens is Nitot niet tegen Internet Explorer, al is hij fel tegen IE6. “Dat is een erg verouderde browser. Er wordt al campagne tegen gevoerd in verschillende talen. Ik weet niet of daar Nederlands bij zit, maar ik ga er persoonlijk op toezien dat Frans er bij komt te staan, want IE6 is erg slecht.” IE7 is een stuk beter en IE8 is weer een stap in de goede richting. Alleen zitten er veel dingen niet in die Firefox, Safari, Chrome en Opera wel hebben, zoals een snelle JavaScript engine en HTML5 met native video. “Zelfs voordat IE8 uitkomt is de browser al verouderd”, zegt hij.

Chrome

Over Chrome is Nitot veel positiever. “Het is goed om Chrome erbij te hebben. We hebben diversiteit en competitie nodig, al zet het voor ons wel wat druk op de ketel.” Volgens Nitot zit Google met Chrome in een comfortabele positie. Ze hebben nog nauwelijks marktaandeel, dus ze kunnen lekker experimenteren. Toen wij hoorden van hun 'een proces per tab' dachten wij: 'Interessant'. Maar we dachten niet direct: 'Dat gaat wij ook doen'. We moeten eerst zien hoe het werkt in het echt, wat de kosten zijn van die veiligheid. Het kost je in ieder geval meer geheugen. We hebben nou net zo hard gewerkt om daarop te besparen. En het laatste wat we willen is het web kapot maken. Als in onze browser Gmail ineens niet meer werkt omdat wij zuinig wilden zijn met geheugen of omdat we veilig wilden zijn, dan worden er een heleboel mensen boos op ons. Een browser maken is er complex. Maar we volgen Chrome op de voet.”

Een beter web

Weer benadrukt Nitot dat het Mozilla gaat om een beter web. Als dat betere web met andere browsers wordt bezocht, dan vindt hij dat prima. Opera en Safari zijn volgens hem bijvoorbeeld erg goede browsers. En Mozilla helpt hen ook beter te worden. “Wij hebben op een gegeven moment een fuzzing-tool geschreven, waarmee je een browser kunt bombarderen met troep totdat hij breekt. Het slechte nieuws daarvan is dat je er problemen mee ontdekt. Het goede nieuws is dat je die problemen op kunt lossen. Die tool hebben we open gemaakt. Opera gebruikt hem nu en daar gaan ze heel goed mee om. Ze hebben er over geblogd en ons lof toegezwaaid. Opera is er beter door geworden en dat vinden wij alleen maar goed.”

Mozilla is de enige partij die het fijn vindt als de competitie beter wordt. Dat klinkt bijna te mooi om waar te zijn. “Toch is het zo”, zegt Nitot. “Als IE8 beter wordt, dan vinden wij dat goed. We willen gewoon dat het web beter wordt. Dat is onze prioriteit.”

Kleine onzekere primeur

Aan het begin van de sessie heeft Nitot ons verzekerd dat we geen aankondigingen hoeven te verwachten. Maar terwijl we praten heeft hij er toch een. “De volgende Firefox zal 3.5 heten.” Al neemt hij dat direct toch een beetje terug. “Ik denk dat het waarschijnlijk is dat het 3.5 wordt, maar ik geef geen garanties.” Het wordt volgens Nitot 3.5 omdat er belangrijke verbeteringen zijn gerealiseerd in twee delen van de javaScript execution. De Just in time compilation en de support voor HTML5 elementen. Daardoor verdient de volgende release een hoger nummer. Dat is al eerder gesuggereerd, maar was nog niet bevestigd.

Bron: Techworld