Dat maakte de Nederlandse marktwaakhond vrijdag nabeurs bekend. NMa eist van de combinatie dat andere telecombedrijven op non-discriminatoire wijze toegang tot het netwerk krijgen. Daarnaast heeft de NMa een tariefmaximum vastgelegd voor maandelijkse huur per aansluiting. Die bedraagt 14,50 tot 17,50 euro, afhankelijk van het gebied, met een jaarlijkse inflatiecorrectie.

NMa en OPTA eensgezind

In november lekte al uit dat NMa feitelijk akkoord was met de fusie, maar toen wilden de betrokken instanties en bedrijven dat nog niet bevestigen.

Het besluit is in nauwe samenwerking met de OPTA genomen. Het door de NMa vastgestelde gestelde huurtariefplafond voor toegang tot het netwerk is dan ook identiek aan het eveneens vandaag gepubliceerde besluit van de telecomwaakhond.

Belang van KPN beperkt

KPN mag haar aandeel in de joint venture echter niet ongebreideld uitbreiden, bevestigt de NMa desgevraagd tegenover Webwereld. Nu heeft de telecomgigant een belang van 41 procent in de combinatie. Het concern heeft van meet af aan aangegeven dat aandeel te zijner tijd te willen verhogen, al naar gelang er meer huizen op glas zijn aangesloten.

NMa gaat onder voorwaarden akkoord met dit optierecht. Komt het aandeel van KPN echter uit op 61 procent of meer, dan krijgt het concern volgens de NMa 'uitsluitend zeggenschap' over het fusiebedrijf. In dat geval moet KPN zich opnieuw bij de marktwaakhond melden, aldus de woordvoerster van de NMa.

Haasje over de kabel

KPN verwelkomt de goedkeuring en kondigt aan dat het doorgaat met een reeds begin 2008 aangekondigde 'investeringsprogramma voor aanleg van FttH-glasvezelnetwerken'. KPN-Regge gaat de komende jaren voor miljarden euro aan glasvezel in de grond stoppen tot aan de voordeur van bijna alle Nederlandse huishoudens. Het netwerk is Glashart gedoopt.

Glasvezel biedt schier oneindige bandbreedte, en dat maakt deze infrastructuur toekomstvast. De coax-kabel, nu koploper qua breedband, zal op termijn het nakijken hebben.