De overname is hiermee definitief, meldt KPN woensdag. Aangezien Debitel Nederland geen eigen netwerk heeft, gaat het KPN vooral om de klanten van de provider. Dat zijn meer dan een half miljoen: ongeveer 300.000 postpaid en 230.000 prepaid klanten. Debitel had in 2007 een omzet van 247 miljoen euro en telt 130 medewerkers.

Het merk Debitel zal verdwijnen van de Nederlandse markt. Het is nog niet bekend wanneer en naar welk KPN-merk de bestaande klanten zullen worden overgeheveld.

Eind oktober maakte de bedrijven de acquisitie bekend. Na de overname van Telfort in 2005, is deze acquisitie een verdere versteviging van KPN's positie op de Nederlandse markt voor mobiele telefonie.

In 2005 nam KPN Telfort over voor circa 1 miljard euro. Telfort had wel z'n eigen mobiele netwerk, dat KPN sindsdien ongebruikt heeft gelaten, tot chagrijn van het Agentschap Telecom, dat dreigde met megaboetes.

Geen belemmering voor concurrentie

De NMa heeft geen voorwaarden aan de overname van Debitel gesteld. In het reeds eind november genomen besluit (pdf) schrijft de marktwaakhond dat KPN op dit moment al een sterke positie op de retailmarkt voor mobiele telecommunicatiediensten heeft. Maar 'als gevolg van de concentratie zal deze positie niet significant worden versterkt', concludeert de NMa.

De marktautoriteit heeft dan ook 'geen reden om aan te nemen dat die concentratie de daadwerkelijke mededinging op de Nederlandse markt of een deel daarvan op significante wijze zou kunnen belemmeren met name als het resultaat van het in het leven roepen of het versterken van een economische machtspositie.'