Big Blue is namelijk met meerdere universiteiten bezig aan Project BlueMatter, een uitgebreid onderzoeksproject met als doel om computers te kunnen modeleren naar het biologische brein. Daarin melden de onderzoekers een nieuwe doorbraak: het model is qua denkkracht al voorbij de huiskat. Het model is op een supercomputer-conferentie in het Amerikaanse Portland. Met de huidige voortgang zou, zo schatten de onderzoekers, het menselijk brein in 2019 aan de beurt zijn.

Met een dergelijk algoritme moeten computers concepten als gevoelens, perceptie, actie, interactie en cognitie onder de knie moeten krijgen. Dat alles moet net zo efficiënt als het menselijk brein.

Dat alles is volgens IBM-onderzoeker Dharmendra Modha meer dan een mooi theoretisch model. Het moet daadwerkelijk een directe praktische toepassing krijgen in het bedrijfsleven. "We proberen intelligente zakelijke machines te bouwen", zegt Modha tegenover de nieuwsdienst van IDG. "De hoeveelheid onverwerkte, sensorische gegevens groeit enorm, en de wereld kent betere communicatieverbindingen. Bedrijven hebben de kennis nodig om dingen bij te houden, om keuzes te maken, zich aan te passen en om snelle beslissingen te kunnen nemen." Met andere woorden: dingen die nu nog door mensen worden gedaan, zullen in de toekomst ook door computers gedaan worden.

Je hoeft als systeembeheerder voorlopig nog niet bang te zijn om je baan aan BlueMatter te verliezen. Voor het 'kat'-scenario is het de wetenschappers gelukt een miljard neuronenpieken en tien biljard leer-synapsen te bereiken op een IBM Blue Gene/P supercomputer met 147,456 processors en 144TB aan geheugen. En zelfs dan hebben we het over een capaciteit van 4,5 procent van de menselijke cerebrale cortex. Bron: Techworld