Lees ook: 6 baanbrekende trendsetters in de IT

1. Tablet

Voor de meesten onder ons begon het tablettijdperk met de introductie van de Apple iPad in 2010. Maar de tabletcomputer bestaat al veel langer.

In 1989 ontwikkelde Samsung in opdracht van GRiD Systems Corporration namelijk de GRiDPAD: een 10 MHz platte computer met een aanraakscherm, MS-DOS, 256KB geheugen, een CGA scherm en 1MB systeemgeheugen. Aanrakingen met een vinger gingen op dit vroege touchscreen niet zo goed, vandaar dat het nodig was een styluspennetje te gebruiken. Met 4,5 pond was het bovendien niet echt een licht apparaat.

Ook de Apple Newton wordt tot de voorvaders van de eerste iPad gerekend. De Newton was een fors uitgevallen PDA die in 1993 het licht zag en in tegenstelling tot andere PDA's een volwaardig besturingssysteem (Newton OS) draaide, die in latere iteraties onder meer een webbrowser, een e-mail client en office-applicaties bevatte.

Wat veel mensen intussen zijn vergeten of nooit hebben geweten, is dat Microsoft begin 2000 flink investeerde in Tablet PC's; platte computers met een aanraakscherm die op Windows XP Tablet PC Edition draaiden. Maar ook bij deze - flink geflopte machines overigens - was het nodig om gebruik te maken van een stylus en was het besturingssysteem niet echt geschikt voor applicaties op het kleinere formaat.

2. Router

De Interface Message Processor (IMP) was een project van het Amerikaanse defensieorgaan ARPA die verschillende computers in het land eind jaren 60 van de vorige eeuw met elkaar wilden verbinden. De IMP's die hieruit ontwikkeld werden waren 's werelds eerste packet routers en vormden tientallen jaren het hart van ARPANET, de voorloper van het huidige internet.

Bijzonder aan IMP was dat het ARPANET een interface bood die onafhankelijk opereerde en daardoor door ieder systeem gebruikt kon worden. IMP's werden in 1969 gebouwd en op vier locaties in de Verenigde Staten geïnstalleerd. Daar waren ze tot 1989 - het einde van ARPANET - in gebruik. De eerste IMP wordt nu tentoongesteld op de Universiteit van Californië in Los Angeles.

3. Muis

Al twintig jaar voor de ontwikkeling van de muis werd al het apparaat uitgevonden dat als het broertje/zusje van de muis mag worden beschouwd, namelijk de trackball. Deze werd in 1946 ontwikkeld voor een Brits radarsysteem en later ook in de Canadese marine toegepast.

Pas in 1964 ontwikkelde Douglas Engelbart van het Stanford Research Institute het eerste muisprototype. Het aanwijsapparaat verkreeg zijn naam door de gelijkenis in vorm en staart (kabel) met een reguliere muis van vlees en bloed.

De eerste generatie werkte niet met een balletje, maar op wieltjes die de aanwijzer konden verplaatsen. In 1968 kwam het Duitse bedrijf Telefunken met een soortgelijk apparaat op de proppen dat wel met een balletje werkt. (Inmiddels zijn we dat balletje vanwege de komst van optische technologie overigens weer kwijt. Optische technologie in muizen werd al rond 1980 uitgevonden, maar werd pas eind jaren 90 betaalbaar om in consumentenproducten toe te passen.)

De eerste echte zakelijke computer die een muis gebruikte was de Xerox Alto in 1973. Deze machine, de eerste met een grafische desktopomgeving, stond model voor de latere Apple Macintosh en de eerste werkstations van Sun Microsystems.

De muis van de Xerox Alto.

4. Monitor

De kolossale computersystemen die ontwikkeld werden rond de Tweede Wereldoorlog, zoals de UNIVAC, BINAC en ENIAC, kenden geen grafische output. Interactie met de machines ging via lampjes op een groot controlepaneel.

Pas in de jaren 60 kwamen de eerste computermonitoren met een beeldbuis (CRT) op de markt en kreeg het concept computing een nieuwe dimensie. De eerste monochrome CRT werd in 1922 ontwikkeld door twee onderzoekers van bedrijf Western Electric. CRT bleef tot halverwege de jaren 00 de meest toegepaste technologie voor computermonitoren.

Sindsdien is het vrijwel geheel verdreven door het digitale, energiezuinigere LCD, al blijven sommige gamers nog bij CRT-monitoren zweren vanwege de lage responstijd. Ook sommige designers claimen dat CRT onovertroffen blijft qua kleurrijkdom en contrast.

Nog maar tien jaar geleden was er bijna geen andere keuze dan een CRT-scherm voor je pc gebruiken. Tegenwoordig wil vrijwel niemand meer zo'n bakbeest onnodig bureauruimte in laten nemen.

5. Harde schijf

IBM deed er in de jaren 50 van de vorige eeuw vijf jaar over om in het diepste geheim RAMAC (Random Access Method of Accounting and Control) te ontwikkelen. Voor de komst van RAMAC-opslaggeheugen sloegen computers hun informatie op door gaatjes te prikken in ponskaarten. Ook werd nog weleens tape toegepast, maar beide methoden van opslag waren lastig in gebruik: zo moest je voor de gegevens op tape de band helemaal terugspoelen als je naar de eerste records wilde gaan.

En dus kwam IBM 1956 met de 305 RAMAC computer op de markt, een machine met liefst 5MB geheugen - genoeg voor ongeveer 1 MP3'tje. Deze was groter dan een koelkast en woog meer dan 1000 kilogram. De 50 schijven in het apparaat draaiden rond op 1200 toeren (tegenwoordig draaien de meeste HD's op 7200 RPM).

In onderstaande video zie je de machine tijdens zijn gloriedagen in actie.

6. Phablet

We sluiten deze reeks af met een modern toestel: de phablet. Waar vele mensen nu rondlopen met een Samsung Galaxy Note of een iPhone 6 Plus, bestaat dit tussenmaatje tussen een reguliere smartphone en een tabletcomputer ook al langer.

In 1993 ontwikkelden Amerikaanse telecombedrijf AT&T en producent Olivetti de EO 440 Personal Communicator, een PDA waarmee je kon bellen maar die eigenlijk te groot was om lekker in één hand vast te houden. De EO 440 was een technisch hoogstandje - het combineerde een telefoon, fax en tabletcomputer met aanraakscherm in één apparaat en herbergde intern totaal 20MB geheugen. De vroege 'phablet', met een schermgrootte van 5,9 inch, nam het op tegen de 6,1 inch Apple Newton Message Pad die een jaar later uitkwam, maar een verkoopsucces werd het nooit.