De meeste it-directors hebben grote vraagtekens bij de voordelen die de cloud hun organisatie eventueel zou bieden. Ook vanwege veiligheidsredenen zijn de beslissingsmakers nog niet overtuigd van de ‘diensten van de wolken’. Dat blijkt uit een onderzoek van CIO.com onder 240 ict-professionals met beslissingsbevoegdheid.

Meer zorgen dan vorig jaar

Het onderzoek is in juni dit jaar gehouden en toont dat de grootste bezwaren met betrekking tot cloud te maken hebben met de beveiliging, data management, total cost of ownership, regelgeving en verplichtingen tegenover de aanbieder. Vergeleken met hetzelfde onderzoek dat gehouden werd in augustus 2008 zijn de bedenkingen zelfs toegenomen.

Security

Vorig jaar had nog 45 procent van de respondenten vraagtekens bij de veiligheidsaspecten van de cloud. Dit jaar heeft 51 procent daar twijfels over. Dataverlies nam nog een grotere vlucht. Was in 2008 26 procent bang hiervoor, in 2009 ligt dit op 37 procent. Wat ook steeg, is de bezorgdheid rondom de kosten en de return-on-investment (ROI) van cloud: 17 procent in 2009, tegenover 11 procent vorig jaar.

Toch blijkt cloud computing een interessant doel als het gaat om de toekomst. Vier van de vijf bedrijven willen cloud computing in de toekomst een kans geven, blijkt uit een ander onderzoek. De helft van de 250 respondenten uit de VS geeft hierbij aan dat ze al een vorm van externe cloud computing hebben toegepast. Ook interne cloudoplossingen winnen fors aan terrein, gezien 45 procent van de IT-managers van grote bedrijven hier al mee werkt.

Grote beloften

Uit hetzelfde onderzoek van F5 Research wordt duidelijk dat de acceptatie van cloud de goede kant op gaat. 66 procent van de beslissingsmakers van grote bedrijven zeggen dat ze budget hebben vrijgemaakt voor initiatieven op het gebied van cloud. “Het is geen verassing dat grote bedrijven naar cloud computing gelokt worden”, zegt Jason Needham van F5. “Het is een belofte van flexibiliteit, een schaalbare IT-infrastructuur en minder kosten.”

Desondanks hebben ook de onderzoekers van F5 hun twijfels. “Ondanks de interesse is de volledige omarming van cloud afhankelijk van oplossingen voor problemen met de bereikbaarheid, beveiliging en prestaties”, aldus Needham. “Als bedrijven kiezen voor de cloud om flexibel te worden, moeten ze goed de technische aspecten begrijpen. Ook moeten ze nagaan in hoeverre het bedrijfsnetwerk beïnvloed wordt voordat ze een implementatiestrategie bedenken.”

Wisselvallig

Vooral cloudprestaties zijn een zorg. Uit recent Australisch onderzoek bleek dat de performance van de clouds van Microsoft, Google en Amazon nogal wisselvallig is.

Bron: Techworld.nl