Nokia heeft voorlopige cijfers bekend gemaakt over zijn vierde kwartaal van het vorige jaar en uit de verklaring die het bedrijf heeft uitgegeven klinken vooralsnog vrijwel positieve klanken. Nokia gaat uit van winstcijfers, al is het nog voorzichtig totdat de werkelijke resultaten kunnen worden vrijgegeven. Er is meer verkocht en minder uitgegeven dan verwacht.

Overigens waarschuwt Nokia wel dat het lopende eerste kwartaal van dit jaar vergeleken met het net afgelopen kwartaal alleen maar kan tegenvallen “vanwege seizoensinvloeden en de concurrerende omstandigheden".

Symbian leeft!

Nokia zegt 79,6 miljoen telefoons te hebben verkocht, waarvan 9,3 miljoen Asha-modellen. Dat leverde 2,5 miljard euro omzet op. In de categorie 'smart devices' zijn 6,6 miljoen producten verkocht waarvan 4,4 miljoen Lumia smartphones met Windows Phone 8. Dat gaf een omzet van 1,2 miljard euro. Nokia meldt ook nog de verkoop van 2,2 miljoen smartphones met het Symbian besturingssysteem.

Voor het lopende kwartaal ziet Nokia de marges op smartphones steeds verder slinken vanwege de concurrentiestrijd. Daarnaast is het eerste kwartaal traditioneel zwakker zonder de kerstkoopwoede en die mindere vraag van de consumenten zal voornamelijk de Asha's en Lumia's treffen, denkt Nokia. Het bedrijf meldt verder nieuwe modellen in de markt te willen zetten en dat levert meer kosten op.

De werkelijke presentatie van de kwartaalcijfers is later deze maand.