Terwijl smartphones steeds goedkoper worden, ziet topvrouw Mary McDowell van Nokia zeker nog toekomst voor eenvoudige mobiele telefoons. Die moeten dan wel nog goedkoper zijn én meegaan met de prijsdaling die smartphones opleggen, erkent zij in een interview met techblog AllThingsD.

Omzet en verkoop stort in

De constante prijsdruk van de luxere smartphones, met hun gewilde mogelijkheden van vele apps, bezorgt Nokia ook problemen in de markt voor simpelere mobieltjes. De omzet uit dat type toestel is afgelopen kwartaal met bijna een derde ingestort, ten opzichte van een jaar eerder. Het aantal verscheepte low-end telefoons is met bijna een kwart afgenomen in die periode.

McDowell zegt dat goedkopere smartphones vreten aan de verkoop van de luxere modellen low-end mobieltjes. Dat gebeurt vooral in markten als China. Nokia had begin vorig jaar negen 'dumbphones' (zogeheten feature phones) met een prijskaartje boven de 100 euro. In het eerste kwartaal van dit jaar waren dat er slechts drie.

Tussenvorm

De net geïntroduceerde nieuwe touch-toestellen in Nokia's Asha-lijn moeten dit probleem oplossen. Het zijn wel goedkopere feature phones, maar ze bieden net als 'echte' smartphones functies zoals volwaardige toegang tot webcontent, social media, games en apps (maar dan als webapps). Nokia wil daarmee onder het prijsniveau van de allergoedkoopste Android-toestellen duiken, maar toch vergelijkbare functionaliteit bieden.