Beide bedrijven maakten dinsdagavond bekend een meerjarige overeenkomst te hebben gesloten.

Het gaat om mobiele computers die een combinatie vormen van smartphones, laptops en netbooks. Daarbij gaan de chipfabrikant en de telefoonproducent gebruikmaken van nieuwe materialen en schermen. Wanneer de eerste producten op de markt komen, is nog niet bekend.

Atom inside

De apparaten zijn uiteraard voorzien van x86-processors van Intel, zoals de mobiele Atom-chip. Zo tracht Intel voet aan de grond te krijgen op de mobiele markt, die vooralsnog wordt gedomineerd door apparaten met chips van ARM-architectuur.

Intel verwerft daarnaast een licentie voor Nokia’s HSPA/3G modem, voor gebruik in toekomstige producten. Intel kondigt al jaren de komst aan van een nieuw soort mobiele internetapparaten, die het MID's (Mobile Internet Devices) noemt.

Moblin en Maemo

Intel en Nokia willen de technieken die uit de samenwerking voortvloeien laten draaien op open source systemen. Zo gaan de bedrijven samenwerken met verschillende open source mobiele Linux-softwareprojecten, zoals Moblin en Maemo. Doel is te komen tot Linux-besturingssystemen voor de nieuwe categorie mobiele toestellen.

Moblin richt zich op een ' grafisch sterke internetbeleving' voor apparaten die draaien op Intels goedkope Atom-processor en Linux-variant Maemo gebruikt Nokia al in zijn internettablet N810.

Intel en Nokia zoeken ook 'overeenstemming' met andere opensource-projecten op mobiel gebied, zoals ofono, connman, X.org, D-BUS, tracker, GStreamer, Pulseaudio en Mozilla. "Deze technologieën zullen de basis vormen voor een open, op standaarden gebaseerd platform dat garant staat voor grafisch rijke, multimediale mobiele internetcommunicatie."