Het Britse dagblad The Guardian meldt dat Nokia een mobiele telefoon ontwikkelt die draait op het Android-platform van Google. Het gaat om een toestel met touchscreen, dat volgens de anonieme bronnen van de krant wordt onthuld in september. De Finse telefoonfabrikant heeft dat bericht inmiddels tegengesproken. "Het is absoluut niet waar", verklaart een Nokia-woordvoerder.

Niet smartphone

De ontkenning van het bedrijf kan echter alleen slaan op de notie van een smartphone met Android. De vermeende Android-plannen zouden dan alleen netbooks of mobile internet devices (mid's) betreffen. Intel en diverse makers van zowel smartphones als pc's zien brood in een dergelijke tussencategorie mobiele computer.

Nokia is eigenaar van het smartphoneplatform Symbian, dat van oudsher draait op Arm-processors. Het Symbian OS draait daarnaast ook op de x86-architectuur. Ontwikkelaars van Symbian hebben de S60-uitvoering van dat besturingssysteem al aangepast en aan de praat gekregen op een standaard moederbord met Atom-processor van Intel. Symbian-directeur Lee Williams heeft dat in april al onthuld.

Intel Atom

Vervolgens heeft Nokia eind juni een grote samenwerking gesloten met Intel voor diens energiezuinige Atom-chips. De twee bedrijven gebruiken die chips voor nieuwe mobiele apparaten met internettoegang. Bij de bekendmaking van die samenwerking is echter wel gesproken van een gezamenlijk Linux-platform. Intel promoot de Linux-uitvoering Moblin voor netbooks, terwijl Nokia voor zijn internettablets al de Debian Linux-variant Maemo gebruikt.

De eerste Nokia-toestellen met Intels Atom-processors komen volgens de bronnen van The Guardian in september uit. Dan heeft de telefoonfabrikant zijn jaarlijkse Nokia World-bijeenkomst, ditmaal in Stuttgart.

Het Finse bedrijf maakte eind vorig jaar zo'n 30 procent van alle mobiele telefoons ter wereld. Dat was in 2007 nog bijna 50 procent. Nokia heeft in september vorig jaar de resterende partners in het Symbian-consortium uitgekocht. Het heeft die intentie vorig jaar zomer al geuit.

Sony Ericsson

Ondertussen zijn de eerste beelden uitgelekt van de aankomende Android-smartphone van Sony Ericcson. Dat multi-touch toestel ligt naar verluidt komend jaar in de winkel. Eerst komt eind dit jaar nog versie 2.0 van Android uit.