De cijfers komen van AdDuplex, een advertentienetwerk dat zich richt op Windows Phone. The Next Web merkt terecht op dat de cijfers nog moeilijk te interpreteren zijn omdat de basis waarop conclusies kunnen worden getrokken nogal smal is. AdDuplex baseert het marktaandeel van Nokia op de data die gegeven wordt vanuit 294 apps die zijn advertentiediensten gebruiken.

Uit de data die vanuit de apps beschikbaar komt, is af te leiden dat Nokia iets meer dan 78 procent van de hardware levert waarvan Windows Phone gebruik maakt. HTC is op verre afstand nummer twee met 13,7 procent. Samsung speelt ook in dit segment een rol, maar nog bescheiden met 6,2 procent. Volgens The Next Web is het geen verrassing dat HTC het in dit segment beter doet dan Samsung, vanwege het relatieve succes van de HTC 8X.

Concurrentie blijft steken in promilles

Andere, veel kleinere spelers, zijn LG, Fujitsu-Toshiba, ZTE, Dell, Acer, Huawei en Alcatel. LG haalt nog 1,4 procent marktaandeel met Windows Phone, de andere genoemde leveranciers blijven steken op marginale cijfers onder de procent.

Dat Nokia de markt domineert is natuurlijk geen verrassing. De Finnen hebben een overeenkomst met Microsoft over de gecombineerde verkoop van producten en Nokia heeft al eerder dit jaar gemeld dat het goed heeft geboerd in het Kerstseizoen.

Overigens moet worden opgemerkt dat het hier niet bepaald gaat om het nieuwe Windows Phone 8. Dat is maar goed voor een kwart van alle Windows Phone-modellen. Op de rest draait Windows Phone 7 in alle varianten.