Nokia heeft een formele steunbrief ingediend bij de rechter, die onlangs de megaboete voor Samsung nagenoeg heeft gehalveerd. In de zogeheten amicus brief stelt Nokia dat de rechter een fout heeft gemaakt door Apple's verzoek voor een verkoopverbod af te wijzen. Samsung-toestellen die inbreuk maken op de patenten van de iPhone-maker moeten wel degelijk verboden worden in de Verenigde Staten. Dat vinden Apple en Nokia.

'Ondermijning patentsysteem'

Deze steunbetuiging van de Finse smartphonemaker volgt op een verlenging van de termijn voor het indienen van dergelijke documenten. Nokia is het enige bedrijf dat Apple's zaak steunt, meldt it-nieuwssite Ars Technica. Een jurist van Nokia verklaart tegenover persbureau Reuters dat de afwijzing van een verkoopverbod een ondermijning is van de bescherming die het Amerikaanse patentsysteem behoort te bieden aan patenthouders.

Rechter Lucy Koh heeft geen verbod op de inbreukmakende Samsung-smartphones toegekend omdat zij stelt dat Apple een oorzakelijk verband moet aantonen. De patentinbreuk door Samsungs toestellen moet Apple aantoonbaar verkoop hebben gescheeld, anders is een verkoopverbod voor de concurrent buitenproportioneel. Apple en ook Nokia zijn het daar niet mee eens.

Apple-schikking met Nokia

De iPhone-maker en de Finse gsm-reus lagen eerder met elkaar in de clinch over patenten. Daarbij lijkt Nokia aan het langste eind te hebben getrokken. Die firma begon de juridische strijd door Apple in oktober 2009 aan te klagen.

Daarna kwam Apple in december dat jaar met een tegenaanklacht. Vervolgens werden er diverse extra aanklachten ingediend, waarna uiteindelijk in juni 2011 een schikking werd bereikt. Daarbij betaalt Apple aan Nokia, en hebben de twee al hun wederzijdse rechtszaken geschrapt.