De allereerste Windows Phone van Nokia zijn eind 2011 onthuld. Het waren twee toestellen, waarvan één een kloon was van het eigen MeeGo-toestel N9. MeeGo was het op Linux gebaseerde mobiele besturingssysteem dat is ontstaan uit het samenvoegen van Nokia's Maemo en Intels Moblin. Linux-toestel N9 is geïncarneerd als Windows Phone-apparaat Lumia 800. Daaronder qua specificaties en prijs plaatste Nokia de Lumia 710.

Basis voor Windows Phone-imperium?

Die twee debuuttoestellen zijn sindsdien aangevuld met nieuwe modellen en nieuwe reeksen, tot aan het huidige toptoestel Lumia 1020. Allen draaien Microsofts mobiele platform Windows Phone, nu toe aan versie 8. Nokia is na het sluiten van de verstrekkende samenwerkingsdeal met Microsoft niet gelijk gegaan voor Windows Phone 7, wat Microsofts geheel nieuwe generatie was. De Finse fabrikant heeft nog gewacht op het flink verbeterde Phone 7.5, wat later nog een update naar 7.8 heeft gekregen.

In de loop van de partnership met Microsoft heeft Nokia afscheid genomen van het aloude Symbian. Dat is gedaan onder leiding van de nu naar Microsoft terugkerende topman Stephen Elop. Voor de onderkant van de markt houdt de smartphonemaker nog wel S40 (Series 40) aan, wat in tegenstelling tot het S60-platform níet is gebaseerd op Symbian. Windows Phone is (nog) niet licht en goedkoop genoeg te krijgen voor de nog altijd forse markt van featurephones. Die nog boven de massale markt van dumbphones staat, waar echter Android-gigant Samsung oprukt (overigens met Java in plaats van Android).