Nokia bezit volgens onderzoeksbureau Gartner een marktaandeel van zo'n 45 procent op de wereldwijde smartphonemarkt. Dat is wel gedaald vanaf meer dan 50 procent enkele jaren geleden. De Finse telefoonfabrikant verliest daarbij terrein aan Apple en RIM.

Op de grote Amerikaanse markt is Nokia echter nauwelijks aanwezig. Nokia's nieuwe vice-president voor mobiele telefoons Rick Simonson erkent dat de positie in de Verenigde Staten niet goed is. Hij vertelt aan The Economic Times dat het in 2011 het marktverlies aan concurrenten Apple en RIM ophoudt.

Bloeden stelpen

Hij voorspelt voor komend jaar een herstel, met de introductie van Maemo-toestellen en de stabilisering van het Symbian-besturingssysteem. Simonson vertelt dat Nokia ook gebruikers wint door flink uit te pakken met zowel messaging, waaronder e-mail en im (instant messaging) als met muziek en amusement.

Eerstgenoemde is vooral een tegenzet voor de Blackberry van RIM. Laatstgenoemde is gericht tegen Apple. Daarbij is een sleutelrol weggelegd voor de eigen app store, die is opgezet in navolging van de succesvolle iTunes App Store. Nokia's Ovi Store kan zich echter nog niet meten met de online-winkel van Apple.

Verder is Symbian wel veelgebruikt maar ook wat verouderd. De nieuwe vice-president voor mobiele telefoons erkent dat Nokia de afgelopen tijd steken heeft laten vallen. "Ja, we hebben het afgelopen anderhalf jaar terrein verloren op de smartphonemarkt, maar die daling is gestopt en gestabiliseerd in het tweede en derde kwartaal van 2009." Cijfers van onderzoeksbureau Canalys wijzen dit ook uit.

Derde aanklacht

Naast marktmiddelen als meer messaging en content hanteert Nokia ook andere wapens. De Finse telefoonfabrikant heeft zijn bredere klacht bij de Amerikaanse International Trade Commission (ITC) nu ook ingediend bij een federale rechtbank in de Verenigde Staten. Dit meldt onder meer de Britse ict-nieuwssite The Register. De database van de rechtbank in Delaware toont de tweede ingediende aanklacht, maar niet de inhoud daarvan.

Nokia heeft bij die rechtbank in de Amerikaanse staat Delaware al een aanklacht tegen Apple lopen over schending van gsm-patenten door de iPhone. De op 30 december ingediende ITC-klacht betreft een veel bredere schending van patenten, door ook iPods, iMacs en MacBooks.

Importverbod

Nokia is hierbij ook uit op een importverbod. De ITC is bij machte dat op te leggen. De handelscommissie besluit binnen 30 dagen of het deze klacht in behandeling neemt. Indien dat gebeurt, kan een oordeel nog wel een jaar op zich laten wachten. De twee bedrijven zijn nu verwikkeld in een oorlog op meerdere fronten. Naast de rechtsgang van Nokia is er nog de ICT-klacht en tussentijds de tegenaanklacht van Apple.

Er staat voor beide partijen veel op het spel. In juli vorig jaar is al voorspeld dat Apple in 2011 Nokia zal passeren. Dat betreft dan de smartphonemarkt, niet de totale markt voor mobiele telefoons. Die omvat ook goedkopere telefoons waar Nokia groot mee is. Smartphonemarkt hebben echter hogere marges en op die markt is er nog veel ruimte om te groeien.

Update: Link naar ingediende aanklacht bij de federale rechtbank in Delaware toegevoegd. En tussenkop aangepast.