Nokia introduceerde dinsdag de 6212 Classic. De telefoon beschikt over een nfc-chip. "De 3G telefoon stelt gebruikers in staat content te delen, toegang te verkrijgen tot bepaalde services maar ook betalingen zijn met een beweging van het apparaat zo gedaan", laat het Finse bedrijf weten.

Jeremy Belostock, hoofd near field communicatie van Nokia, denkt dat telefoons met nfc-chips de wereld van de mobiele telefonie op zijn kop gaat zetten. "Met de alsmaar toenemende functionaliteiten en services van mobiele telefoons is gebruiksgemak essentieel. Een manier waarmee dingen simpel blijven is het gebruikmaken van nfc."

Mobiel betalen

De Near Field Communication (nfc) chip is een variant van de RFID-chip die in twee richtingen communiceert in plaats van alleen maar zendt. De Rabobank wil deze manier van data-uitwisseling inzetten voor betalingen via de mobiele telefoon. De huidige penetratie van telefoons die uitgerust zijn met een nfc-chip is echter te verwaarlozen.

Onlangs liet Dan Armstrong, cto van Rabo Mobiel, weten dat nfc-technologie op dit moment nog veel te duur is voor uitgebreid commercieel gebruik. De bank wil echter wel gaan inzetten op deze technologie en blijft dus ook doorontwikkelen voor telefoons met een nfc-chip.

Rabobank is een van de grootste spelers op de Nederlandse markt voor mobiel betalen en zegt zo'n 100.000 klanten te hebben. Volgens Armstong is de Rabobank de enige bank ter wereld die mobiele telefonie aanbiedt.

De Nokia 6212 Classic ligt in het derde kwartaal van 2008 in Europa in de schappen. De telefoon gaat ongeveer 200 euro exclusief btw kosten.