De Finse telefoonfabrikant heeft de nieuwe aanklachten voor patentschendingen ingediend in Nederland, Duitsland en Groot-Brittannië. In laatstgenoemde land heeft Apple al een zaak lopen tegen Nokia. De twee bedrijven hebben al meerdere patentaanklachten tegen elkaar lopen in de Verenigde Staten.

10 jaar geleden gepatenteerd

Het nieuwste salvo aanklachten van Nokia heeft betrekking op 13 patenten, die volgens het bedrijf zo’n 10 jaar geleden zijn aangevraagd. Daarmee komt de totaalstand op 37 stuks die Apple volgens zijn Finse concurrent zou schenden.

De nieuwe golf beschuldigingen van inbreuk omvat patenten op multitouch-bediening van apparaten, zoals een vingerveeg-beweging om te navigeren, zoals bekend van de iPhone. Daarnaast schermt Nokia met een patent op toegang voor apparaten tot de realtime-diensten van een online-applicatiewinkel, zoals de iTunes App Store.

Nokia spreekt van patenten op uitvindingen die de gebruikservaring van apparaten aantrekkelijker maken. De telefoonfabrikant eist licentiegeld van Apple voor gebruik van deze technieken in zijn smartphone iPhone, muziekspeler iPod en tablet iPad. Apple heeft formeel nog niet gereageerd op de nieuwe beschuldigingen.

Nederlandse zaak

De aanklachten in Nederland, ingediend bij het Hof in Den Haag, hebben betrekking op hardwarezaken. De hier aangespannen rechtszaak gaat om schending van 2 patenten: een voor een technologie die signaalverstoring onderdrukt, en een voor functionaliteit van een datakaart. Het is nog niet bekend wat dat laatste precies omvat; Apple’s mobiele apparaten ondersteunen geen insteekkaarten voor opslag, dus waarschijnlijk gaat het om sim-kaarten voor 3G-dataverkeer.

De aanklachten in Groot-Brittannië omvatten 4 patenten: op een touch-gebruikersinterface, op ‘on-device’ app store, op ruisonderdrukking en op modulator-structuren in elektronische apparatuur.

‘Niet essentieel’

In Duitsland zijn twee verschillende zaken aangespannen: één in Düsseldorf en één in Mannheim. De eerste gaat om 7 patenten: op onder meer een touch-gebruikersinterface, antennestructuren, messaging-functies en chipsets. De tweede draait om 5 patenten: waaronder een op on-device app stores, oproepinformatie (caller ID), beeldschermverlichting, en integratie van verschillende radio-zender/ontvangers.

Al deze patenten zijn volgens Nokia zelf “niet essentieel verklaard voor draadloze standaarden”. Die opmerking verwijst terug naar andere aanklachten van Nokia tegen Apple, waarbij het Finse bedrijf patenten blijkt te hebben op bepaalde essentiële gsm-, umts- en WiFi-technieken. Andere fabrikanten van mobiele telefoons betalen Nokia daar royalty’s voor.