De Finse mobieltjesmaker heeft bij een Amerikaanse rechter een klacht ingediend tegen onder meer Samsung, LG, Sharp, Hitachi en Chungwa. Nokia stelt in de aanklacht dat die bedrijven een kartel vormden dat prijsafspraken maakte.

"De LCD-schermen werden verwerkt in draadloze Nokia-toestellen", leest de aanklacht waar financieel persbureau Bloomberg uit citeert. "De samenzwering dreef de prijs van LCD's die Nokia kocht kunstmatig op, waardoor Nokia een hogere prijs moest betalen."

Schadevergoeding

Omdat Nokia LCD-schermen kocht voor te hoge prijzen, claimt het een schadevergoeding. Daarnaast vraagt het de rechten de bedrijven te bevelen om te stoppen met de prijsafspraken.

In 2006 heeft een Amerikaanse rechter al diverse LCD-fabrikanten beboet voor het maken van prijsafspraken. Onder meer Sharp, Chungwa en LG bekenden toen schuld. In maart dit jaar besloot ook Hitachi te bekennen.

Update: Nokia neemt ook Philips op de korrel. Verder zijn Toshiba, Seiko Epson en AU Optronics ook aangeklaagd door de Finse maker van mobiele telefoons.