Nokia Siemens Network levert apparatuur voor grote telefoonnetwerken en bedient daarmee onder meer grote telecombedrijven. Nokia betaalt 1,2 miljard direct. Het overige halve miljard blijft voorlopig staan als lening van Siemens aan Nokia, maakten beide bedrijven bekend. Dat bedrag wordt een jaar na het afsluiten van de deal ingelost.

Bloomberg zegt dat Siemens af wilde van de producten van draadloze telecomapparatuur om zich meer te focussen op energie-apparatuur, gezondheidszorg en infrastructuur. Beide bedrijven werken sinds 2006 samen.

Toekomst Nokia stukje zonniger

De deal zorgde voor een opleving van de aandelen van Nokia, ook omdat Nokia flink minder betaalt voor NSN dan is verwacht. Het netwerkbedrijf werd geschat op 5 miljard aan waarde. Analisten zien in de deal een nieuwe reddingsboei voor de Finnen, die naarstig op zoek moesten naar een winstgevende markt omdat het met de smartphones nog niet echt lukt. Nokia Siemens Networks heeft de tweede positie in een stabiele markt, zegt analist Pierre Ferragu van Sanford C. Bernstein tegen Bloomberg.

NSN stond in 2011 nog op de nominatie verkocht te worden aan investeerders. Dat mislukte, waarna er een grote bezuinigingsronde volgde die 17.000 mensen hun baan kostte. Wel zorgde die operatie ervoor dat het bedrijf vorig jaar weer naar betere cijfers ging en 323 miljoen euro winst draaide.