Het Noorse Trolltech levert een ontwikkelplatform voor mobiele telefoons. Daarbij ligt de nadruk op Linux telefoons.

Trolltech heeft bovendien diverse ontwikkelaars in dienst die aan KDE user interface van Linux werken. De Qt-libraries van Trolltech vormen de basis van KDE.

Het Trolltech platform biedt standaard opties voor Linux-telefoons, zoals drop-down menu's en navigatieknoppen. Daarbij biedt het als voordeel dat ontwikkelaars software kunnen ontwerpen die op de hardware van meerdere fabrikanten draait. Onder andere Skype, Google Earth en Adobe Photoshop Elements ondersteunen het Qt-platform.

Nokia hoopt na de overname van Trolltech beter in staat te zijn om applicaties te ontwikkelen die uit voeten kunnen op internet, op de apparaten van Nokia en op pc's. Ook moet Trolltech helpen om Web 2.0-technologie├źn geschikt te maken voor het mobiele domein.

De Finse mobieltjesmaker belooft in een persbericht dat het de ontwikkeling van Trolltech-producten zal blijven ondersteunen. Dit geldt ook voor zowel nieuwe als bestaande klanten. Ook zal het de 'open source cultuur' van Trolltech in stand houden. Nokia hoopt de overname in het tweede kwartaal van dit jaar af te kunnen ronden.