Nokia is al voor zo'n 48 procent eigenaar van Symbian. De Finse mobieltjesmaker zal voor 264 miljoen euro het overige deel van de aandelen kopen.

Goedkeuring

Symbian-aandeelhouders Sony Ericsson, Ericsson, Panasonic Mobile Communications en Siemens zijn volgens Nokia al akkoord met de overnameplannen. Samsung heeft nog niet gereageerd, maar Nokia verwacht ook van dit bedrijf goedkeuring te krijgen. In het vierde kwartaal moet de overname zijn afgerond.

Analisten zijn niet echt verbaasd over de aankondiging van Nokia. Analist Geoff Blaber van CCS Insight: "Vorig jaar heeft Nokia meer dan 250 miljoen dollar aan Symbian licenties besteed. Commercieel is het een slimme zet om het bedrijf te kopen", aldus Blaber.

Open source

Daarnaast voelde Nokia de hete adem van open-source-systemen van de LiMo Foundation en Google Android in de nek. Daarom heeft de mobiele marktleider zijn nieuwe aankoop ondergebracht in de Symbian Foundation. Mobiele providers en fabrikanten van toestellen kunnen voortaan gratis over de software beschikken. Nokia zal de software in de komende twee jaar in fases onder de Eclipse Public License beschikbaar stellen.

De besturingssystemen Symbian OS, Nokia's S60, de Symbian-kloon UIQ en MOAP van NTT DoCoMo worden daarvoor gebundeld in één nieuwe platform.