Achttien onderzoekers van de mobieltjes producent hebben samen met 20 wetenschappers van de universiteit van Cambridge een videofilmpje samengesteld, waarop deze en andere nanotechnologische ontwikkelingen zijn verbeeld.

Animatiefilm

Op de animatiefilm zijn praktische toepassingen te zien van ideeën waaraan nanowetenschappers momenteel werken, zegt Tapani Ryhanen, baas van het onderzoek naar multimedia-apparaten bij het Nokia Research Center. De video is gemaakt om bezoekers te trekken naar het Museum of Modern Art in New York, waar zondag de tentoonstelling Design and the Elastic Mind' is geopend.

Morph

In één fragment wordt een apparaat getoond ter grootte van een archiefkaartje en zo dun als papier, waarop tekstboodschappen kunnen worden getypt. Als het in drieën worden gevouwen, kan ermee worden getelefoneerd. In een andere vorm gevouwen kan het om de pols worden gedaan en als horloge gebruikt.

Het apparaat, genaamd 'Morph', bevat piepkleine sensoren die zonne-energie kunnen omzetten in een krachtbron. Daarnaast is het 'syperhydrophobic', zodat vuil en stof het ding weinig kwaad kunnen doen.

Appel

Wanneer iemand Morph voor een appel houdt, vliegen kleine deeltjes van de vrucht naar het apparaat. Daar worden ze snel geanalyseerd, waarna een waarschuwing volgt dat de appel voor het eten eerst moet worden gewassen.

Volgens Ryhanen van Nokia is dat een van de belangrijkste toepassingen van dit futuristische ding. "Eens kan een dergelijk apparaat schadelijke luchtdeeltjes detecteren. De miljoenen apparaten die dan wereldwijd in omloop zijn, kunnen mensen waarschuwen over een ziekte die een pandemie dreigt te worden", meent Ryhanen.

Toekomstmuziek

Hoewel onderdelen van in het apparaat gebruikte technologieën al binnen zeven jaar op de markt kunnen komen, is het totaalbeeld nog toekomstmuziek. Ryhanen: "We kunnen ze nog niet samenbrengen in een apparaat zoals we dat in deze film laten zien."