Nokia blijkt in de overeenkomst met Microsoft te hebben afgesproken dat het uiteindelijk netto iets minder betalen aan licentiekosten dan het krijgt aan marketinggeld voor het gebruik van Windows Phone. Dat meldt Nokia zelf in de officiële verklaringen rond de kwartaalcijfers die vandaag zijn uitgekomen. In de overeenkomst is bepaald dat Microsoft per kwartaal 250 miljoen dollar (196 miljoen euro) doneert aan de Finnen als 'platform ondersteuning', maar vervolgens moet de smartphonemaker wel licentiegeld betalen aan Microsoft voor het gebruik van Windows Phone op de hardware.

In de overeenkomst is tevens bepaald dat 'over de gehele duur van de overeenkomst' Microsoft uiteindelijk iets meer aan marketingeld aan Nokia overgemaakt dan Nokia betaalt aan Microsoft. De betaling van het licentiegeld aan Redmond gebeurt eveneens per kwartaal en is wel gesteld op een minimum bedrag. Nokia geeft verder geen precieze cijfers over die verplichtingen, maar stelt: “Gedurende de looptijd van de overeenkomst lopen zowel de betalingen voor platformondersteuning als de licentieafdrachten in de miljarden."

Nokia's betalingen lopen achter

Nokia zegt dat tot nu toe de licentiebetalingen achterlopen op de donaties die Microsoft aan Nokia doet. “Dus voor de overgebleven duur van de overeenkomst zal het totale bedrag van de licentiebetalingen naar verwachting groter zijn dan de betalingen die Microsoft doet voor de platformondersteuning", schrijft Nokia.

Dat dat bedrag moet gaan oplopen in de komende kwartalen is wel duidelijk. Microsoft verwacht een toename van de verkopen van Windows Phone-toestellen en dat betekent meer royalty-inkomsten. Dat het bedrag dat Nokia betaalt aan Microsoft per kwartaal de 250 miljoen dollar nog niet haalt, komt vooral doordat de verkopen tot dusverre nog langzaam op gang komen.

Licentiebetalingen over 4,4 miljoen Lumia's

Nokia verkocht in het laatste kwartaal van 2012 4,4 miljoen Lumia-telefoons met Windows Phone erop. Dat was al eerder deze maand door de fabrikant gemeld en nu officieel bevestigd in de cijfers. Voor het lopende kwartaal verwacht Nokia overigens mindere resultaten, waarbij vooral de verkoop van de Lumia's last zullen hebben van de concurrentie.

De deal met Microsoft komt uit begin 2011 en loopt voor een onbekende periode. Ook toen was al bekend dat Nokia licentiegeld betaalt als vergoeding voor het gebruik van het mobiele besturingssysteem, maar was nog niet duidelijk dat dat geld uiteindelijk de ondersteuning van Microsoft zou moeten overtreffen.