De gezamenlijke persconferentie van Nokia en Microsoft is zoals verwacht de onthulling van het eerste Windows Phone 8-toestel van de hechte Microsoft-partner voor mobiel. De Zuid-Koreaanse elektronicagigant Samsung heeft de primeur gehad van 's werelds eerste Phone 8-smartphone.

PureView-camera

De Finse fabrikant prijst zijn PureView-cameratechniek aan die superhoge resolutie en helderheid biedt. Deze technologie heeft zijn debuut al gemaakt op Nokia's eigen Symbian-besturingssysteem, waar het van af stapt ten gunste van Windows Phone. Deze verbeterde lens en lichtopvang van PureView maakt ook scherpere video-opnames mogelijk van bewegende objecten, gefilmd door een Lumia-gebruiker die zelf ook beweegt.

Windows Phone 8 krijgt van Nokia specifieke online-diensten, zoals kaarten, routenavigatie en verkeersinformatie, ook voor openbaar vervoer. Deze diensten zijn deels offline beschikbaar, voor als er bijvoorbeeld slechte 3G-dekking is.

À la Layar

Nokia voorziet de Lumia 920 verder van een eigen augmented reality-optie. De camera kan een bij een stadsbeeld automatisch straatnamen, restaurants en andere points of interest projecteren op het beeldscherm. Het Nederlandse bedrijf Layar heeft dit soort 'Terminator-visie' al geïntroduceerd op iPhones.

Het nieuwe toptoestel van Nokia is verder voorzien van een eigen technologie voor vlotte high-definition beeldweergave. Dit zorgt voor supersoepel scrollen, voorkomt bewegingsvervaging (blur), filtert verblindend zonlicht en tegenlicht, en geeft volgens de fabrikant echt diep zwart weer.

Hele dag op 1 lading

Het toestel heeft een accu van 2000 milli-Ampère, wat de grootste batterijcapaciteit is die de telefoonmaker ooit in een toestel heeft gestopt. Dit levert ongeveer een werkdag aan operationele duur op, maar 'ongeveer' is volgens Nokia niet goed genoeg. Het heeft een krachtige, maar zuinige processor gekozen: de Snapdragon S4 van chipproducent Qualcomm.

Daarnaast onthult Nokia, zoals al werd verwacht, dat de nieuwe Lumia draadloos kan opladen. Het brengt hiervoor een 'oplaadsteen' uit, maar heeft ook in samenwerking met zitkussenmaker Fatboy een klein kussentje gemaakt waarop de Lumia 920 kan opladen zodra de gebruiker zelf even neerploft op zijn of haar eigen Fatboy, of bank.

Update:

Tegelijk met het nieuwe topmodel lanceert Nokia een nieuwe midrange-Lumia: de 820. Die smartphone draait ook Windows Phone 8 en heeft dezelfde dualcore Snapdragon S4-processor, ook op een kloksnelheid van 1,5 GHz. Het lichtere toestel onderscheidt zich van de 920 met een iets kleiner scherm (4,3 inch in plaats van 4,5 inch) met een lagere resolutie (800 bij 480 pixels in plaats van 1280 bij 768, en het gemis van de PureView-cameratechnologie.