De Finse telefoonfabrikant heeft een 10 inch netbook gemaakt die een Intel Atom-processor bevat en netwerkmogelijkheden biedt voor 3G (HSPA) en wifi. De Booklet 3G is 2 centimeter dik, weegt 1,25 kilo en haalt volgens de maker wel 12 uur op één acculading. Dit brengt 'all day mobility' naar de wereld van de pc-gebruiker, jubelt Nokia in het persbericht. Vorige week kwam naar buiten dat Nokia wel brood ziet in die kleine, goedkope laptops.

12 uur op 1 accu

"Steeds meer mensen willen de rekenkracht van een pc met alle voordelen van mobiliteit", zegt vice-president Kai Oistamo van Nokia. "Onze kernactiviteit is het verbinden van mensen met elkaar en de Nokia Booklet 3G is een natuurlijke evolutie voor ons." Hij belooft connectiviteit die altijd aanstaat en de hele dag meegaat qua batterijduur. De door Nokia gestelde 12 uur zou dus niet zijn met bepaalde functies, zoals het stroomvretende 3G, uitgeschakeld.

Nokia's netbook is ook voorzien van een HDMI-aansluiting om hd-video (high definition) extern weer te geven. Daarnaast heeft het apparaat een webcam voor videoconferencing, geïntegreerde Bluetooth en een kaartlezer voor sd-geheugenkaarten. Ook een gps-ontvanger is aan boord, waar Nokia op aanhaakt met zijn Ovi Maps-gadget. Het bedrijf sluit meer van zijn Ovi online-diensten aan op de Booklet 3G.

Wanneer verkrijgbaar?

Nokia onthult het apparaat formeel op zijn NokiaWorld-bijeenkomst, die 2 september plaatsvindt. Dan komt het ook met meer details, waaronder de exacte specificaties, de richtprijs en wanneer de netbook echt verkrijgbaar is.

Het is ook nog niet bekend welke versie, en dan uitvoering, van Windows draait op deze netbook. Microsoft heeft de functioneel beperkte Starter Edition van Windows 7 bestemd voor netbooks. Totdat die nieuwe versie uitkomt (eind oktober) zijn Windows-netbooks aangewezen op XP. De netbookmarkt is juist ontstaan met Linux. Enkele grote leveranciers voeren inmiddels vooral Microsofts besturingssysteem.

Update:

Nokia is zich ervan bewust dat er met netbooks niet veel valt te verdienen. "We zijn ons volledig bewust van wat de marges zijn geweest in de pc-wereld. We stappen hier met open ogen in", zegt topman Oistamo tegen persdienst Reuters. Dit kan dus betekenen dat Nokia hogere prijzen rekent voor zijn luxere netbook en daar dan ook betere marges op maakt.

Het kan ook zijn dat het bedrijf hoopt een massamarkt te bereiken om dan met grote aantallen te compenseren voor lage marges. Intel doet dat met zijn Atom-processors, die dienst doen in nagenoeg alle netbooks. Onderzoeksbureau IDC voorspelt dat de netbookmarkt dit jaar 127 procent groeit ten opzichte van vorig jaar, de verkoop komt dan uit op 26 miljoen stuks. De totale pc-markt staat naar verwachting echter stil, terwijl de markt voor mobiele telefoons 10 procent inzakt.

Update2:

Verduidelijking toegevoegd over XP als enige huidige optie voor Windows-netbooks.

Update3: Ingebouwde gps-ontvanger, niet -zender natuurlijk...