"Het verkopen van een bedrijf is niet zo koel", zegt Nokia-bestuurslid Risto Siilasmaa, maar soms is het nodig. Hij opent de webcast over de deal met Microsoft waarin hij vertelt dat er al maanden uitgebreide gesprekken waren tussen de twee bedrijven. Nokia's huidige CEO, de van Microsoft afkomstige Stephen Elop, gaat mee met de verkoop.

Zoektocht naar een nieuwe CEO

Elop treedt nu af als CEO en wordt hoofd van de devices-divisie, waar de overname om draait. Bestuursraadvoorzitter Siilasmaa legt uit dat dit terugtreden is om belangenverstrengeling, of de schijn daarvan, te voorkomen. Nokia gaat nu op zoek naar een nieuwe CEO, waar Microsoft nu formeel ook mee bezig is. Huidig Microsoft-CEO Steve Ballmer stapt binnen een jaar op, maar zijn voormalig Office-topman Elop is door buitenstaanders al genoemd als mogelijke opvolger en staat zelfs hoog in de peilingen.

Ballmer prijst nu de prestaties van Nokia. Het aantal verscheepte Windows Phones van die fabrikant is in korte tijd gegroeid van 0 stuks naar 7,4 miljoen in het meest recente kwartaal, vertelt hij in de webcast. Ballmer was live aanwezig in Finland voor de zojuist gehouden webcast van Nokia over de verkoop.

Microsoft-beloftes voor Finland

"We zijn toegewijd aan Finland", verzekert Ballmer. Hij vertelt dat Microsofts smartphonetak gevestigd zal zijn in het thuisland van Nokia. Daarbij zet zijn bedrijf ook een geheel nieuw datacenter neer in Finland, om consumenten wereldwijd te kunnen bedienen. "Dit is een investering van meer dan 250 miljoen dollar", vertelt de vertrekkende CEO. De overname moet nog wel de goedkeuring krijgen van de autoriteiten.

De drie deal-begeleidende topmannen van respectievelijk Nokia, Microsoft en Nokia (maar straks weer Microsoft): Risto Siilasmaa, Steve Ballmer, en Stephen Elop:

Update:

Per abuis is Risto Siilasmaa, voorzitter van Nokia's bestuursraad, opgevoerd als Nokia-topman Kai Öistämö.