De enorme groei wordt veroorzaakt door ontwikkelingen zoals YouTube. Dat zei Sampsa Lahtinen, hoofd van de subregio West van Nokia Siemens, vandaag op een persbijeenkomst in Oegstgeest.

Lahtien signaleerde dat er toenemende trend is om diensten via internet te laten lopen, waarbij een groot aantal businessmodellen en technologieën worden ingezet. Nokia Siemens heeft daarbij volgens Lahtinen een goede uitgangspositie door de gecombineerde kracht van Nokia (mobiel) en Siemens (voornamelijk vast). Het bedrijf is de nummer twee in Europa en verzorgt in Nederland de verbinding van 8 miljoen mensen. Daarnaast is het betrokken bij grote projecten van operators rond VoIP, GSM-R (internetten in de trein) en IPTV.

Vooral bij IPTV zijn er veel verbeteringen mogelijk. Tegenwoordig wordt content voor vaste, mobiele en broadcast-netwerken apart gedistribueerd. Nokia Siemens heeft met Convergd Media Delivery Adventure een oplossing ontwikkeld om de distributie te harmoniseren. Dat heeft als voordeel dat eindgebruikers met één abonnement toegang krijgen tot contentabonnementen.

Ondanks ontwikkelingen als vaste en mobiele WiMAX en LTE ( Long Term Evaluation) zal het gsm-netwerk ook tot 2015 blijven bestaan, verwacht Nokia Siemens, al was het alleen maar als veiligheidsnet voor het netwerk.