Nokia zegt in een verklaring bij de Amerikaanse beurswaakhond SEC dat het voortaan rekening gaat houden met "apparaten van zekere nieuwkomers, waaronder leveranciers van legale, maar ook van ongelicenseerde en namaakproducten, met fabrieken hoofdzakelijk gecentreerd rond zekere locaties in Azië en andere opkomende markten", aldus een rapport hierover van Rethink Research.

'Nokia nog optimistisch'

Daardoor schat Nokia zijn marktaandeel in op 34 procent in plaats van de eerder geschatte 38 procent. Volgens Rethink Research zit Nokia daarbij nog wel aan de optimistische kant; zo schat analistenbureau iSupply het marktaandeel van illegale toestellen op 13 procent terwijl Nokia komt op 10 procent.

Was eerst vooral de Chinese markt een bodem voor dergelijke toestellen, nu vindt tweederde ervan zijn weg naar andere landen. Groeimarkt India loopt daarbij voorop. Volgens iSupply is het aantal ‘grijze’ toestellen afgelopen jaar 44 procent gestegen. Tegelijkertijd is de officiële markt met 6 procent gekrompen.

Made in China

De zogeheten grijze toestellen worden in China gemaakt, maar niet officieel aangemeld bij de overheid en niet gelicenseerd. Vaak worden er vervalste internationale identiteitsnummers aan de toestellen gekoppeld, zegt Rethink Research tegen de Britse ict-nieuwssite The Register.

Bron: Channelworld.