Nokia heeft nu 48 procent van de Symbian-aandelen in bezit en is bereid 264 euro te betalen voor de resterende aandelen. Sony Ericsson, Ericcson, Panasonic Mobile Communications en Siemens – samen goed voor 91 procent van de uitstaande aandelen – hebben het bod van Nokia al geaccepteerd. Aandeelhouder Samsung Electronics heeft nog niet gereageerd, maar Nokia heeft er vertrouwen in dat de Koreanen akkoord gaan.

Licentiegelden

Volgens analist Geoff Blaber van CCS Insight hoopt Nokia door de overname te besparen op licentiegelden. “Nokia betaalde afgelopen jaar ruim 250 miljoen dollar aan licentiegelden voor Symbian. Dan is het vanuit commercieel oogpunt logischer om Symbian te kopen voor zo’n 410 miljoen dollar dan te blijven betalen aan wat in feite een dochteronderneming is van meerdere aandeelhouders.”

Maar volgens Blaber is er nog een belangrijke verklaring voor de interesse van Nokia in Symbian: de toenemende concurrentie op de markt voor mobiele telefonie. “Ik denk dat Nokia bang was dat de structuur van Symbian zijn eigen concurrentiepositie zou ondermijnen.” Als het aan Nokia ligt, wordt Symbian volledig open source. Het OS moet het zo beter kunnen opnemen tegen onder andere Google’s Android en LiMo.

Symbian Foundation

Om het OS vrij beschikbaar te maken, is de Symbian Foundation in het leven geroepen. De leden Nokia, Sony Ericsson, Motorola, NTT DoCoMo, AT&T, LG Electronics, Samsung Electronics, STMicroelectronics, Texas Instruments en de Vodafone Group krijgen gratis toegang tot het mobiele besturingssysteem.

De System Foundation zal direct bij de lancering al enkele onderdelen van Symbian als open source beschikbaar stellen. Meer code komt de komende twee jaar beschikbaar onder de Eclipse Public License, zo staat in een verklaring.

Bron: Techworld