De beurskoers van Palm is net weer met enkele procenten gestegen en heeft in de afgelopen twee dagen bijna een kwart aan waarde gewonnen. Naast de verwachting dat Palm op zeer korte termijn een tweede aandelenemissie doet, is er het gerucht dat smartphonemaker Nokia de Amerikaanse concurrent wil kopen. Beide bedrijven onthouden zich van commentaar.

'Achterstand inlopen'

Nieuwsdienst Bloomberg haalt financieel analist James Faucette aan van investeringsbank Pacific Crest Securities die stelt dat Palm een koopje zou zijn voor Nokia. Hij zegt dat de Finse telefoonfabrikant achterloopt op het gebied van smartphones en dat het met een overname Palm in één keer zou inlopen. "Nokia spendeert 3 miljard per jaar aan onderzoek en ontwikkeling voor software. Dat is meer dan 10 keer het r&d-budget van Palm."

Andere analisten speculeren inmiddels ook, in positieve zin, over een overname van Palm door Nokia. Sinds Palm begin dit jaar zijn nieuwe Pre-smartphone met het zelf ontwikkelde webOS onthulde, is de beurswaarde van het bedrijf al vervijfvoudigd. Toch heeft Palm het nog altijd moeilijk.

Platformen te over

Een overname door Nokia zou niet per se zinnig zijn. De koper krijgt daarmee immers nóg een platform in handen. Dat is dan wel alleen Palms eigen webOS; het oude PalmOS is geschrapt net als onlangs Windows Mobile van Microsoft.

Nokia heeft eerst echter miljoenen uitgegeven aan het uitkopen van de andere leden in het Symbian-consortium om dat smartphonebesturingssysteem vervolgens als open source weg te geven. Daarna is er twijfel ontstaan aan het Symbian OS, dat verouderd zou zijn en pas op termijn de broodnodige vernieuwing krijgt. Die twijfel houdt aan, ondanks ontkenningen van Nokia.

Linux-variant Maemo

Het op Linux gebaseerde Maemo, dat het Fins bedrijf al gebruikt op zijn internettablets, zou het nieuwe smartphoneplatform van Nokia worden. Ook dat wordt ontkend, maar de eerste high-end smartphone met Maemo is net gelanceerd. Dat nieuwe topmodel betekent volgens de maker echter niet dat Symbian gedelegeerd wordt naar de instapmodellen.