Zonnecellen zijn dus niet geschikt om mobiele telefoons te voorzien van energie. Nokia trekt die conclusie na wereldwijd uitgevoerd onderzoek. De Finse telefoonfabrikant heeft prototype-telefoons gemaakt en getest. Die toestellen zijn C1-budgettelefoons die zijn voorzien van zonnecellen. De tests zijn afgelopen zomer gedurende vier maanden uitgevoerd in diverse landen onder verschillende omstandigheden.

Lang laden

De beste resultaten zijn geboekt in het zonnige Kenia. Daar wisten de zonnecellen achterop de mobiele telefoon het apparaat van voldoende stroom te voorzien om in de standby-modus te blijven. Automatische uitschakeling vanwege stroomgebrek was dus niet aan de orde. Dat geldt echter grotendeels ook voor daadwerkelijk gebruik van het toestel: slechts een kort gesprek was mogelijk voordat de batterij leeg was.

Die prestatie is bereikt na “zorgvuldige positionering" van het prototype-mobieltje met zonnecellen achterop, meldt Nokia in een blogpost. In oktober heeft het bedrijf al de Keniaanse testresultaten bekend gemaakt. In dat land is 12 uur per dag opgeladen, waarbij over een periode van 59 dagen een totale spraaktijd is gehaald van 20 uur, of een standby-tijd van 41 dagen. De C1 haalt normaal op één acculading 10 uur spreektijd en 21 dagen standby-tijd.

Het prototype-toestel moet wel goed in de zon worden gelegd om voldoende te kunnen opladen voor standby-modus en een kort gesprek.

'Te kleine telefoon'

De proeftoestellen met zonnecellen zijn ook getest in het zuiden van Zweden en zelfs in Antarctica. De hoeveelheid energie die de zonnecellen opleveren, is niet alleen afhankelijk van de hoeveelheid zonlicht. Ook de invalshoek van het licht speelt een grote rol. Nokia noemt nog de “levensstijl" van de gebruiker als belangrijke factor. Iemand die veel onderweg is en dus zijn telefoon niet rustig laat liggen opladen, heeft weinig tot niets aan zonnecellen.

Het grootste probleem is volgens Nokia het beperkte oppervlakte van de achterkant van het toestel, waar de zonnecellen zich bevinden. Die kleine omvang beperkt de hoeveel zonlicht die de cellen kunnen opvangen, en dus de energie die ze aan de accu kunnen doorgeven. Nokia merkt nog op dat beschermende hoesjes, bijvoorbeeld tegen het weer, funest zijn voor het opladen.