Het nieuwe model heeft een aanraakscherm, een uitschuifbaar toetsenbord en zal in het vierde kwartaal beschikbaar zijn voor rond de 500 euro.

De N900 is uitgerust met een ARM Cortex-A8 processor en heeft een opslagruimte van 32GB, uitbreidbaar tot 48GB met een microSD-kaart. De telefoon is voorzien van een 5 megapixel camera met een Carl Zeiss-lens. Het toestel ondersteunt ook het bekijken van Flash-videos.

Symbian

Nokia gebruikt Maemo sinds 2005 voor zogeheten internet tablets, apparaten speciaal bedoeld voor e-mail en het surfen op internet. De N900 is de eerste telefoon van Nokia dat op Maemo draait. Het gerucht doet al langer de ronde dat de Finnen voor smartphones het huidige telefoonbesturingssyteem Symbian willen vervangen door Maemo.

Volgens Nokia kunnen Maemo en Symbian prima naast elkaar bestaan in het duurdere telefoonsegment. "Dit stelt op geen enkele manier Symbian ter discussie", zegt Anssi Vanjoki, hoofd verkoop bij Nokia, tegen Reuters. "Open source Symbian zal ons hoofdplatform blijven."

Multitasken

Met de open source Linux-distro Maemo kan de N900 meerdere applicaties tegelijk draaien, waardoor gebruikers een beleving van pc-niveau ervaren, aldus Nokia. "Met Linux-software, de op Mozilla gebaseerde browsertechnologie en nu ook de volledige gsm-functionaliteiten levert de Nokia N900 een uiterst krachtige mobiele gebruikservaring," zegt Vanjoki.