Dit staat in een interne brief aan de medewerkers, verstuurd door vice-president Jim Parkinson, verantwoordelijk voor cloud computing engeneering bij Sun. De Britse ict-nieuwssite The Register heeft de hand gelegd op die brief. Sun wil voorkomen dat alles stil ligt hangende de overname door Oracle, en de keuring daarvan door de Europese Commissie, en de extra ontslagen.

Cloud en Java

Hosting- en collaboration-cloud Kenai staat hoog op de prioriteitenlijst. Parkinson wil eind dit jaar een volledige, schaalbare interne versie hebben draaien. Die 'proof of concept' moet dan kort erna leiden tot een publieke preview van deze cloud-dienst. Daarnaast werkt Sun aan een opslagdienst in de cloud.

Een ander belangrijk doel is de app store voor Java-applicaties. Die moet dit jaar nog live gaan in de Verenigde Staten en biedt dan een online-winkel voor Java-applicaties op Windows-pc's en Macs. De Java Store is in juni dit jaar aangekondigd, vergezeld van een beperkte bèta-versie.

De overige vier doelen zijn het open source ontwikkelraamwerk NetBeans, de overstap van alle Sun-developersites vanaf CollabNet naar het eigen Kenai, de migratie van hoofdsite Sun.com naar een nieuw datacenter ook met Kenai, en de uitbouw van cloud-uitrol en -beheertechnologie van Q-Layer. Laatstgenoemde is een bedrijf dat Sun in januari heeft overgenomen. Overigens is Oracle-ceo Larry Ellison uitgesproken kritisch over de cloud-hype.

Geschrapt

Enkele andere projecten zijn echter al geschrapt, waaronder de Web 2.0 developerdienst Zembly. Sun voert nu gesprekken met aanstaand eigenaar Oracle over wat te doen met Zembly. Dat overleg geldt mogelijk ook voor andere projecten, zoals Suns online softwarecatalogus Sun Software Library. Die dienst verkeert nu in limbo; het is niet geschrapt, maar 'staat op pauze'. The Register meent dat Oracle dit project waarschijnlijk wel doorstart, omdat het zelf al een eigen catalogus wil opzetten.

Verliezen

Ondertussen krijgt het noodlijdende bedrijf weer financiële klappen. In het afgelopen kwartaal heeft Sun 120 miljoen dollar verloren op een omzet van 2,24 miljard dollar. Dit heeft Sun vrijdag stilletjes bekendgemaakt na het sluiten van de beurzen.

Het verlies valt relatief mee; in dezelfde periode vorig jaar is 1,68 miljard dollar verloren. De nu geboekte omzet is echter met 25 procent gedaald. Met name de verkoop van servers met de eigen UltraSparc-processors is ingezakt; de omzet daaruit is 40 tot 49 procent gedaald. De verkoop van Suns x64-servers is 30 procent afgenomen.