Dat stelt een woordvoerder van het Noord-Koreaanse regime tegen persbureau Reuters. Maandag was het Aziatische land ongeveer 9 uur lang van internet verdwenen. "Amerika is begonnen met het verstoren van de internetactiviteiten van onze republiek", aldus de woordvoerder. Hij noemde president Obama 'roekeloos als een aap in een tropisch bos'.

Er is geen bewijs voor de betrokkenheid van de VS. Het Witte Huis ontkende maandag direct al iets te maken te hebben met de internetstoring in Noord-Korea.

Update: Zaterdag ging het 3G-netwerk in Noord-Korea ook urenlang plat, meldt het Chinese persbureau Xinhua.

The Interview

Noord-Korea en de VS raakten in conflict na de hack op de Hollywood-filmstudio Sony Pictures, die in verband werd gebracht met de Noord-Koreaanse woede over de comedy The Interview. Daarin plegen twee Amerikaanse journalisten een moordaanslag op Kim Jong-un. Volgens de FBI zijn er aanwijzingen dat Noord-Korea achter de hack zit, al wordt dat door meerdere andere security-onderzoekers betwijfeld.

President Obama stelde na het FBI-rapport dat Amerika de hack op 'gepaste wijze' zou beantwoorden, zonder verder in detail te treden. Noord-Korea eiste vervolgens dat het mocht meewerken aan een gezamenlijk onderzoek om de hackers te achterhalen, wat erg onwaarschijnlijk is gezien de gespannen verhoudingen tussen beide landen.