Symantec biedt nu al een alternatief voor het door gebruikers zo verfoeide gebruikersaccountbeheer in Windows Vista. De versie van Symantec vervangt de Windows-variant en moet vooral duidelijker communiceren en enkele veelgevraagde opties bieden zoals een 'Vraag me dit niet opnieuw-knop'.

Windows 7

UAC is een nieuwe functie in Windows Vista. Het is bedoeld om de gebruiker te beveiligen tegen wijzigingen in het systeem. Voordat een dergelijke wijziging wordt uitgevoerd, wordt het scherm donker en verschijnt een waarschuwingsvenster waarin de gebruiker toestemming moet geven om de bewerking uit te voeren.

Volgens Microsoft wordt de gebruiker vooral de eerste dagen dat hij een nieuwe computer gebruikt, geconfronteerd met UAC. Daarna zouden alle noodzakelijke wijzigingen en instellingen geconfigureerd zijn en de gebruiker nog maar zeer zelden een UAC-prompt te zien krijgen. De realiteit is echter anders. Tal van wijzigingen en vooral ook alledaagse handelingen, worden door Vista geblokkeerd tot de gebruiker zijn fiat heeft gegeven.

Microsoft heeft onlangs al bekend gemaakt dat het UAC in Windows 7, de beoogde opvolger van Windows Vista, zal vereenvoudigen en minder irritant zal maken. Symantec wil echter niet zo lang wachten en introduceert daarom nu de Norton User Account Control.

Norton UAC

De Norton User Account Control vervangt de standaard UAC van Windows Vista met een nieuwe die meer opties biedt het gedrag van UAC te beïnvloeden en die daarmee vooral veel gebruikersvriendelijker is.

Symantec zegt waardering te hebben voor het werk dat Microsoft met UAC heeft verricht als het gaat om het verbeteren van de veiligheid van Windows. Volgens Symantec dreigt de overactiviteit van UAC, Windows nu echter juist minder veilig te maken doordat velen de functie ofwel helemaal uitschakelen ofwel standaard op OK klikken zonder ook maar te kijken naar de UAC-melding.

Norton heeft daarom een nieuwe modus ontwikkelt waarbij een programma zonder ingrijpen van de gebruiker de gevraagde hogere rechten krijgt. Dit gebeurt nadat een gebruiker eenmaal een UAC-melding van hetzelfde programma heeft geaccepteerd en daarbij de optie 'Vraag me dit niet opnieuw' heeft aangevinkt.

Gegevens verzamelen

De Norton UAC, een ontwikkeling van de Norton Labs en nog in bèta, is gratis voor gebruikers van Windows Vista. Wel verzamelt Symantec gegevens over iedere UAC-prompt die na installatie van de Norton UAC nog krijgt. Deze gegevens worden centraal verzameld en gebruikt om een 'white list' met acties op te stellen van gebeurtenissen op de computer die onterecht de Vista UAC activeren. Symantec is van plan deze gegevens te blijven verzamelen ook wanneer het product in de toekomst commercieel wordt verkocht. Het wil de nieuwe kennis die het verzamelt door de UAC-prompt gegevens te verzamelen, via een automatische update verspreiden.

Wanneer het product commercieel verkrijgbaar wordt, is niet bekend. Evenmin of dit als een los product te koop zal zijn of dat Symantec de Norton User Account Control in een van zijn suites met beveiligings- of systeemsoftware zal onderbrengen zoals de Norton Internet Security Suite of de Norton Systemworks.

Bron: Webwereld Bron: Techworld