Daarmee wedt Novell op alle paarden in de race. Het heeft een ‘perfect guest’ programma, waarin het SLES optimaliseert op alle hypervisors. Daarin werke het al samen met VMware en Microsoft, en onlangs is daar ook Citrix bijgekomen.

Aan de hypervisorkant zal Novell later dit jaar dus naast Xen ook KVM ondersteunen. Dit staat overigens naast het Alacrity project, waarmee Novell bovenop KVM verbeteringen wil aanbrengen aan de prestaties van het gast OS.

In de kernel

Simon Crosby, de CTO van Citrix, geeft van een andere invalshoek een mooi insight op deze ontwikkelingen in een post op het Citrixblog. Daarin zegt hij dat hij het helemaal niet vreemd vindt dat Novell, naast de samenwerking met Citrix op het vlak van Xen, ook KVM gaat ondersteunen. Evenmin is dit naar zijn mening een bedreiging voor de Xen-support.

Volgens Crosby is het belangrijk om je te realiseren dat KVM het leven voor Linux-ontwikkelaars een stuk makkelijker maakt, omdat het een driver is in de kernel. Daarom is het volkomen logisch dat distributies zich op KVM gaan richten als hypervisor. Hij zegt zelfs dat KVM erg krachtig is in die context. Maar uiteindelijk bepaalt de manier waarop de klant virtualisatie wil gaan inzetten welke hypervisor hij kiest.

OS agnostisch

Voor het virtualiseren van Linux zal KVM het goed doen, aldus Crosby. Maar de gebruiker verwacht dat een hypervisor OS agnostisch is. Wat dat betreft hebben de hypervisors die samen met het besturingssysteem gebundeld worden, zoals KVM en Hyper-V, een groot nadeel, zegt hij. “Laten we eerlijk zijn, tot nu toe hebben ze het op z’n best maar middelmatig gedaan.”

Red Hat en Microsoft hebben elkaars besturingssystemen wel gecertificeerd voor hun hypervisors en ze bieden ondersteuning voor de combinaties. Tests moeten uitwijzen wat de prestaties zijn. Volgens Crosby is KVM echter een onderdeel van het gevecht tussen Windows, Linux en Solaris. Het zal bijvoorbeeld nooit Hyper-V VM’s kunnen draaien, terwijl dat op Xen prima kan.

Alle walletjes

Novell zal KVM binnenkort ondersteunen, maar het is inderdaad niet erg waarschijnlijk dat het bedrijf Xen zal laten vallen, zoals Red Hat dat van plan is. Novell eet wat virtualisatie betreft lekker van alle walletjes mee.

Bron: Techworld