De upgrades naar versie 10 zijn zowel voor de Server- als Desktop-versie van Suse Linux Enterprise.

Enterprise Server

Dankzij de toevoeging van Xen 3.0 kunnen bedrijven verschillende besturingssystemen op een enkele server draaien. Ze kunnen zo efficiënter werken met minder servers, stelt Justin Steinman, marketingdirecteur bij Novell.

Naast de toevoeging van Xen is ook Apparmor, een toolset voor het beveiligen van applicaties, vernieuwd. De toolset is zowel in de Desktop- als Server-versie aanwezig.

Het prijzenschema voor Enterprise Server is eveneens vernieuwd, meldt Novell. Het maakt nu niet meer uit welk type processor een bedrijf in zijn server heeft, of hoeveel processors. Ook mogen meerdere gevirtualiseerde versies van Suse Linux op dezelfde server draaien, aldus Novell.

Het goedkoopste abonnement kost 349 dollar per jaar, het duurste (met 24 uur per dag ondersteuning) 1.499 dollar. Bedrijven met mainframes betalen meer: 11.999 tot 18.000 dollar.

Enterprise Desktop

Verbeteringen in de desktop-versie van Suse Linux Enterprise zijn onder meer de toevoeging van Openoffice.org 2.0 en de vernieuwde Evolution-client. De laatste is volgens Novell nu ook compatibel met Microsoft Exchange.

De stijlvolle xgl-interface – Desktop Effects – trekt de meeste aandacht. Gebruikers kunnen nu makkelijker door vensters browsen. Ook zijn enkele eigenschappen van Windows overgenomen, zoals de start-button in de linker onderhoek van het scherm.

Een abonnement op Suse Linux Enterprise Desktop kost 50 dollar per machine per jaar. Updates zijn gratis zolang het contract duurt.

De virtualisatiesoftware uit de Server-versie wordt eind dit jaar ook aan Enterprise Desktop toegevoegd, belooft Steinman. "We brengen Xen naar de desktop." Bron: Techworld