Novell is verwikkeld in de eind vorig jaar aangekondigde overname door Attachmate, een bedrijf dat tot op heden geen ervaring heeft met het vermarkten van open source software besturingssystemen. De bedoeling is dat Novell’s SuSE Linux een aparte divisie wordt binnen Attachmate.

De overname heeft vanzelfsprekend tot wat onrust geleid onder de Linux-klanten van Novell, die onzeker zijn over de toekomst. In december, een maand na de aankondiging van de overname, voelde Jeff Hawn, de ceo van Attachmate, zich al geroepen de Linux-klanten van Novell in een open brief gerust te stellen.

Extra geruststelling

Door nu de ondersteuning op SLES uit te breiden van zeven naar tien jaar wil Novell een extra signaal afgeven dat het met die toekomst wel goed zit. Daarnaast wordt de ondersteuning voor service packs verlengd van twee naar vijf jaar. Ook worden voortaan deployments op IBM’s System z hardware ondersteund.

Volgens Markus Rex, de chef van Novell’s Open Platform Solutions, hebben datacenterbeheerders behoefte aan een langere leefcyclus van hun kritische systemen, zoals bij Unix al het geval is. Applicaties die op de servers draaien gaan steeds langer mee en daarbij zou de behoefte zijn ontstaan de levenscyclus van SuSE daarmee gelijk te schakelen.

Novell zit midden in de uitrol van SP 4 naar zijn klanten die SLES 10 op hun servers draaien. Die update behelst naast enkele beveiligings- en stabiliteitsfixes ook meer hardwareondersteuning en nieuwe devicedrivers.