Zo wordt de Groupwise Server aangevuld met de Mobile Server, waarmee gebruikers ook via pda's en mobiele telefoons door agenda's en e-mail kunnen bladeren. "Op dit moment ondersteunen we meer dan vierhonderd verschillende apparaten", aldus Novell-ceo Jack Messman. De directeur wijst erop dat mensen altijd toegang tot hun kantooromgeving willen en dat 'disconnected zijn' eigenlijk geen optie is. Het bedrijf geeft de nieuwe functionaliteit dan ook gratis weg aan de huidige klanten van Groupwise. Helemaal origineel is de functionaliteit niet, want het Nederlandse open-sourceproject Covide ondersteunt mobiele apparaten al bijna twee jaar.

BlackBerry

De server is niet geschikt voor gebruikers van de populaire BlackBerry. Daarvoor biedt Novell de BlackBerry EnterpriseServer for Groupwise, waarvoor wel in de buidel moet worden getast. Volgens RIM is de meerwaarde van de server dan wel dat er integratie met allerhande database-systemen, zoals crm mogelijk is. Het ondersteunen van verschillende hardware is niet de enige speerpunt voor de leverancier. Het bedrijf ondersteunt naast Linux ook Netware en Windows als serverplatform voor de programmatuur. "Met de ondersteuning voor Netware gaan we zeker door tot 2015", legt Messman uit.

Goedkoper dan Microsoft

Toch is Linux wel de belangrijke manier om met Groupwise te werken. Het bedrijf komt namelijk met de Linux Workgroup Suite, waarin naast de Novell Open Enterprise Server, ook GroupWise, ZENworks en de Linux-desktop worden aangeboden. De ceo betoogt dat zijn propositie voordeliger is dan de oplossingen van Microsoft. "We bieden goedkopere licenties en bij ons heeft de klant geen last van vendor lock-in." Bron: Techworld