Nvidia-ceo Jen-Hsun Huang zegt tegen Reuters dat Intel door oneerlijk prijsvoering de concurrentie van Nvidia smoort. Zo zou Intel de Atom-chip los voor 45 dollar verkopen, maar een gebundelde Atom-chipset (inclusief grafische chip) voor slechts 25 euro, om zo klandizie bij onder meer Nvidia weg te houden. "Dat lijkt me behoorlijk oneerlijk", zegt Huang.

Nvidia onderneemt vooralsnog geen juridische stappen en hoopt dat Intel eerlijker gaan concurreren. Als dat niet gebeurt, dan liggen alle opties op tafel, zegt de topman van Nvidia.

Recordboete

De beschuldiging volgt op de recordboete van 1,06 miljard euro die de Europese Commissie onlangs gaf aan Intel. De chipproducent heeft volgens de EC met illegale kortingen de mededingingsregels overtreden.

Juristen verwachten dat de boete van de EC het begin is van een lawine aan civiele rechtszaken tegen de marktleider. Nvidia houdt het voorlopig bij publieke beschuldigingen.

Een woordvoerder van Intel zegt in een reactie dat computerfabrikanten vrij zijn om losse chips of een gebundelde chipsets te kopen. "Als je de gebundelde chipset wilt kopen, dan is de prijs uiteraard beter."

Geïntegreerde grafische oplossing

Op netbookgebied heeft Intel een stevige vinger in de pap. In het gros van de netbooks levert Intel zowel de processor (Atom) als de geïntegreerde grafische oplossing (Graphics Media Accelerator).

Nvidia wil ook graag meedoen in de bloeiende netbookmarkt. In de tweede helft van 2009 gaat het bedrijf de Tegra-processor aanbieden, een combinatie van een Arm-processor met de GeForce-kern van Nvidia.

Vuil spel

Ook op desktopgebied bekvechten Nvidia en Intel. Nvidia stelt dat Intel met de Nehalem-processor vuil spel speelt om de concurrentie te elimineren. Intel claimt dat licentieovereenkomst voor deze processor niet van toepassing is op Nvidia.