Want Tianhe-2 komt tot een top van 55 petaflops terwijl de Summit 150 tot 300 petaflops gaat halen. Volgens Nvidia gaat Summit "de wereld veranderen". De machtige rekenmachine wordt ingezet voor maatschappelijk onderzoek en wordt nu gebouwd in Oak Ridge National Laboratory, waar ook de snelste Amerikaanse supercomputer van dit moment staat, Titan.

Naast de hardware (een enorme GPU-kracht door de NVLink-technologie in de Volta GPU-architectuur en IBM OpenPower-chips) worden tevens dertien nieuwe applicaties ontwikkeld die om kunnen gaan met zoveel rekenkracht. Die applicaties zijn gericht op onder meer astrofysica, klimaatmodellering, nucleaire energie en seismologie. De GPU's van NVidia en de OpenPowerchips van IBM maken dat de applicaties vijf tot twaalf maal sneller data kunnen uitwisselen dan met huidige technologie kan.

Summit kan onder meer onderstaande fusiereactor simuleren.

Een tweede snelle supercomputer is ook in de maak, Sierra, dat simulaties moet gaan draaien van het effect van nucleaire wapens. Dat militaire rekenwonder wordt in elkaar gezet bij Lawrence Livermore National laboratory in Californië. Voor de bouw van de twee supercomputers heeft van het Amerikaanse ministerie van Energie een donatie van 325 miljoen dollar gekregen.