Intel wil Nvidia buitensluiten van Core i7-processors (Nehalem). Het bedrijf heeft daarover een rechtszaak aangespannen. Intel stelt dat de licentieovereenkomst voor chipsets niet van toepassing is op het geheel nieuwe ontwerp van de Core i7. Die chips hebben een geïntegreerde geheugencontroller waardoor de communicatie met, en de rol van de systeemchipset flink anders is.

Rol van de gpu

Nvidia reageert dat de overeenkomst die vier jaar geleden is gesloten wel geldt voor de Nehalem-chipsets. De juristen en contractexperts van de twee chipfabrikanten zijn hierover al een jaar in gesprek. De kwestie is nu echter tot een rechtszaak gekomen.

Intel heeft dergelijke licentieconflicten eerder gehad met onder meer AMD en Via. Nvidia-ceo Jen-Hsun Huang zegt vol vertrouwen te zijn: “Onze licentie, zoals die is uitonderhandeld, staat.” Hij stelt dat de rol van de cpu onder zware druk staat en dat de grafische processor (gpu) de kern is van de toekomstige pc.

Gpu’s zijn in toenemende mate te programmeren voor specifieke zaken. Dit omvat naast videoweergave, realtime belichting en physics ook zaken als kunstmatige intelligentie in games en brute force-encryptietests. Dat verlicht de taak van de centrale processor. Nvidia heeft hiervoor de CUDA-technologie ontwikkeld, maar ook chipspecialist Ageia overgenomen.

Toenemende druk

Volgens geruchten die al enkele maanden rondzingen, wil Nvidia zich ook storten op de algemene processor. De fabrikant van grafische chips zou werken aan een eigen cpu, die dan wel x86-compatibel is. Nvidia geeft geen commentaar hierop. Het bedrijf heeft wel een eigen processor voor mobiele internetapparaten, maar dat is een Arm-chip en dus niet x86-compatibel.

Nvidia benadrukt openlijk juist de groeiende rol van de grafische processor. Zowel Intel als AMD verwerken die gespecialiseerde chip echter in toenemende mate in hun eigen producten. Dat gebeurt aanvankelijk met relatief zwakkere, grafische chips die dan zijn opgenomen in de systeem-chipset.

Gpu komt in cpu

De twee processormakers integreren dat nu echter in de cpu zelf. Dat is door AMD al veel eerder gedaan met de geheugencontroller. Intel doet dat nu pas met zijn Core i7. Die toenemende integratie legt druk op chipset- en gpu-fabrikanten als Via en Nvidia. Intel werkt aan een gpu in de cpu, codenaam Larabee. Nvidia doet daar laatdunkend over en noemt het 'gpu-technologie uit 2006'.

In de tussentijd komen Intel en AMD ook meer en meer met eigen chipsets voor de eigen processors. Die zijn vaak hecht gekoppeld of worden als bundel verkocht aan pc-producenten en webwinkels. Intel heeft de technische koppeling al gerealiseerd met zijn wifi-chippakket Centrino en dat succesvol in de markt gezet. AMD volgt dat voorbeeld en heeft daarvoor Nvidia-concurrent Ati overgenomen.